Ηράκλειο: 25oC

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το μαρούλι ώστε να κρατήσει 6 εβδομάδες χωρίς να μουχλιάσει ή να μαραθεί

12.04.2025, 20:44

Επειδή τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν πολύ νερό, είναι μαγνήτης για βακτήρια ή ακόμα και μούχλα

Το μαρούλι, το βασικό συστατικό για τραγανή σαλάτα ή τέλειο σάντουιτς, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Μαραίνεται γρήγορα, ιδίως όταν δεν έχει αποθηκευτεί σωστά.

Επειδή τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν πολύ νερό, είναι μαγνήτης για βακτήρια ή ακόμα και μούχλα. Μια γρήγορη προετοιμασία πέντε λεπτών που περιλαμβάνει μια προστατευτική επίστρωση μπορεί να παρατείνει τη μακροζωία του μαρουλιού – και παρόμοιων λαχανικών όπως το σπανάκι – από μέρες σε εβδομάδες. Αρκεί μια βουτιά σε νερό και λευκό ξύδι, λένε οι ειδικοί.

Το ξύδι, εκτός από το ότι απολυμαίνει και απομακρύνει τυχόν υπολείμματα βρωμιάς, δεν θα επηρεάσει τη γεύση των χόρτων. Ξεκινήστε κόβοντας την άκρη του μαρουλιού και ξεπλένοντάς το καλά κάτω από τη βρύση. Στη συνέχεια, βυθίστε τα φύλλα σε ένα μπολ γεμάτο με νερό και περίπου 60 ml ξύδι, για δύο καλά λεπτά και μετά ξεπλύνετε τα φύλλα για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα βρωμιάς.

Προτού το βάλετε ξανά στο ψυγείο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το μαρούλι είναι στεγνό. Απλώστε τα φύλλα σε χαρτί κουζίνας και στεγνώστε τα για λίγο, αναποδογυρίζοντάς τα πού και πού. Μόλις στεγνώσετε τέλεια το μαρούλι σας, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο – το γυαλί είναι το καλύτερο υλικό ενάντια στις ασταθείς θερμοκρασίες του ψυγείου που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη φρεσκάδα των τροφίμων.

Βάλτε μια χαρτοπετσέτα ή ένα πανί τσαγιού μέσα στο δοχείο επίσης για να απορροφήσει τυχόν υγρασία. Έτσι θα διατηρήσετε το μαρούλι σας για έως και έξι εβδομάδες.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα