Tο savoir faire του επενδυτή για να αποφύγετε τις παγίδες και τις λάθος κινήσεις με τα χρήματά του
Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών επανήλθαν σε πτωτική τροχιά και αργά ή γρήγορα θα παρασύρουν προς τα κάτω και τις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών αλλά και των εντόκων γραμματίων, τα οποία αποτελούν τα πιο ασφαλή «καταφύγια» για τους αποταμιευτές-επενδυτές.
Έτσι, οι τελευταίοι θα γίνονται ολοένα και συχνότερα αποδέκτες μηνυμάτων που θα τους προτρέπουν να επενδύσουν ώστε οι αποταμιεύσεις τους «να πιάσουν τόπο» και να εξασφαλίσουν ένα κέρδος που, αν μη τι άλλο, θα διασφαλίζει ότι τα χρήματα δεν θα χάνουν την αξία τους λόγω του πληθωρισμού.
Θα επιλέξετε μετοχές; Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο; Και αν ναι, θα είναι μετοχικό, μεικτό, ομολογιακό; Ή μήπως θα διαλέξετε ένα καλάθι που θα έχει περισσότερα προϊόντα; Επίσης, θα επενδύσετε σταδιακά ή… μια και έξω;
Η πρώτη απόφαση που θα κληθεί κάποιος να λάβει είναι το «αν» θα επενδύσει. Η δεύτερη αφορά το «πού» και συνιστά το… τέλος της διαδρομής. Για να διανύσουμε όμως αυτή την απόσταση, καλό θα είναι να ακολουθήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες.
1. Ας κατανοήσουμε ότι η έννοια της αποταμίευσης δεν ταυτίζεται με αυτήν της επένδυσης. Αποταμίευση σημαίνει ότι «βάζω χρήματα στην άκρη» και δεν δαπανώ το σύνολο του εισοδήματος. Επενδύω σημαίνει ότι κάνω συγκεκριμένες επιλογές, επιδιώκοντας τα χρήματα που έχω αποταμιεύσει να μου εξασφαλίσουν κέρδος ή «απόδοση», όπως λέγεται.
2. Πρώτα διασφαλίζουμε το «κεφάλαιο ασφαλείας» και μετά μπαίνουμε στη διαδικασία της επένδυσης. Το κεφάλαιο ασφαλείας είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε νοικοκυριό. Το ύψος του εξαρτάται από τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Το νόημα είναι αν συμβεί κάτι απρόοπτο −μια ζημιά, ένα πρόβλημα υγείας, μια απροσδόκητη μείωση εισοδήματος− η λειτουργία του νοικοκυριού να συνεχιστεί απρόσκοπτα και χωρίς να χρειαστεί να συναφθούν δάνεια ή να «σπάσουν» επενδυτικά προϊόντα.
3. Δεν επενδύουμε ποτέ κεφάλαιο που γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούμε ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι επενδύσεις με κοντινή ημερομηνία λήξεως έχουν ρίσκο. Είναι λάθος να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία «εξόδου» από μια επένδυση σε κοντινό ορίζοντα, καθώς μπορεί να είναι τέτοια η συγκυρία, που να προκαλέσει ζημιά
4. Δεν επενδύουμε σε κάτι που δεν γνωρίζουμε. Σε τι πρόκειται να επενδύσετε; Ποιο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνετε; Υπάρχουν προμήθειες εισόδου και εξόδου και ποιο είναι το ύψος τους; Διασφαλίζεται το ύψος του αρχικού κεφαλαίου (υπάρχουν και τέτοια επενδυτικά προϊόντα) και έναντι ποιου ανταλλάγματος;
5. Αποδεχόμαστε ότι δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο. Ακόμα και σε μια τραπεζική κατάθεση μπορεί να υπάρχει κίνδυνος. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν αναπτυχθεί και οι μηχανισμοί εγγυοδοσίας, ώστε οι αποταμιεύσεις να είναι διασφαλισμένες μέχρι ένα ύψος. Αυτό λοιπόν που πρέπει να αντιληφθούν όσοι μπουν στη διαδικασία είναι ότι το ρίσκο δεν είναι ποτέ μηδενικό. Απλώς κλιμακώνεται ανάλογα με τη μορφή της επένδυσης. Το πόσο ρίσκο θέλει να αναλάβει κάποιος είναι το πραγματικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»