Ηράκλειο: 20oC

Πώς να μαγειρέψετε την τέλεια χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι

01.11.2025, 17:17

Τηγάνισμα με σωστή τεχνική

Η χοιρινή μπριζόλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά κομμάτια του ελληνικού τραπεζιού.

Αν και πολλοί την προτιμούν ψημένη στον φούρνο ή στα κάρβουνα, το τηγάνι μπορεί να αναδείξει τη νοστιμιά της με τρόπο μοναδικό — αρκεί να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα.

Όταν η χοιρινή μπριζόλα μαγειρεύεται σωστά στο τηγάνι, αποκτά εξωτερικά μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα, ενώ εσωτερικά παραμένει τρυφερή και ζουμερή.

Το μυστικό για να το πετύχετε αυτό είναι η σωστή προετοιμασία και ένα σύντομο αλλά αποτελεσματικό μαρινάρισμα.

Επιλογή και προετοιμασία

Ξεκινήστε ζητώντας από τον κρεοπώλη σας να σας κόψει παχιές, χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο. Το πάχος βοηθά το κρέας να διατηρήσει την υγρασία του κατά το ψήσιμο. Στο σπίτι, τρυπήστε τη χοιρινή μπριζόλα με ένα πιρούνι ώστε να διευκολύνετε τη μαρινάδα να εισχωρήσει σε βάθος.

Γρήγορη μαρινάδα για χοιρινή μπριζόλα

Ανακατέψτε σε ένα μπολ 3 φλιτζάνια νερό, ½ φλιτζάνι αλάτι και ¼ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν καλά. Τοποθετήστε τις χοιρινές μπριζόλες στο μείγμα και αφήστε τις να μαριναριστούν στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 8 ώρες. Όσο περισσότερο, τόσο πιο μαλακές και νόστιμες θα γίνουν.

Τηγάνισμα με σωστή τεχνική

Στεγνώστε πολύ καλά κάθε χοιρινή μπριζόλα με απορροφητικό χαρτί πριν τη βάλετε στο τηγάνι. Ζεστάνετε καλά ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να καπνίζει, βάλτε τις μπριζόλες και ψήστε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά για να «σφραγίσει» το κρέας και να δημιουργηθεί κρούστα.

Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίστε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά, γυρίζοντας τις μπριζόλες συχνά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Το απόλυτο τελείωμα

Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε 2 κουταλιές βούτυρο, 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες) και λίγα φρέσκα κλαράκια θυμάρι. Περιχύστε την κάθε χοιρινή μπριζόλα με το αρωματισμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Αυτό προσθέτει βάθος στη γεύση και ένα άρωμα που θα κάνει τη διαφορά.

Σερβίρισμα που ξεχωρίζει

Αφήστε τις χοιρινές μπριζόλες να ξεκουραστούν για 5-7 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Συνοδεύστε με πατάτες, σαλάτα ή ό,τι τραβάει η όρεξή σας, και περιχύστε με τη sauce από το τηγάνι για έξτρα νοστιμιά.

Bonus tip: Γιατί να προτιμήσετε τη χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι;

Γιατί είναι γρήγορη, οικονομική, και με τη σωστή τεχνική μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμη και το καλύτερο ψητοπωλείο. Και φυσικά, γιατί λίγα πράγματα είναι πιο satisfying από μια χοιρινή μπριζόλα με τραγανή κρούστα και ζουμερό εσωτερικό.

Πηγή: protothema.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Η χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι αποκτά χρυσαφένια κρούστα και ζουμερό εσωτερικό με σωστή τεχνική προετοιμασίας και μαριναρίσματος.
  • Το πάχος και η προετοιμασία με μαρινάδα βοηθούν το κρέας να διατηρήσει την υγρασία του και να γίνει πιο νόστιμο.
  • Το τηγάνισμα σε ζεστό τηγάνι και η προσθήκη βουτύρου με αρώματα δημιουργούν μια ξεχωριστή γεύση.
  • Η χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι είναι γρήγορη, οικονομική και μπορεί να ανταγωνιστεί το καλύτερο ψητοπωλείο.
πριν από 3 λεπτά
Πολιτική

Οι ευχές του Νίκου Δένδια για τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Μαΐμου λογιστής άρπαξε κοσμήματα αξίας 8.000 ευρώ – Τον «τσάκωσαν» στο λιμάνι την ώρα που επιχειρούσε να το σκάσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Style

Γιατί οι Έλληνες κερνάμε γλυκά κι όχι αλμυρά στις γιορτές μας;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κρήτη

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Λύσεις για τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών ζήτησε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Πολιτική

Γενέθλια για τον Άδωνι Γεωργιάδη: Η ιδιαίτερη τούρτα από τη σύζυγό του – Δείτε φώτο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Τριαντάφυλλος: «Ο Λιάγκας γυρίζει εύκολα τη μπιφτέκα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ηράκλειο

Βορίζια: Από τις φυλακές Αλικαρνασσού στο Αστυνομικό Μέγαρο 3 μέλη της οικογένειας Καργάκη – Ανακρίνονται για τη βόμβα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Οικονομία

Ψηφιακές πληρωμές: Τι αλλάζει με τα μετρητά – Πότε οι έμποροι μπορούν να αρνηθούν τα ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στην Τουρκία: Έξι νεκροί από φωτιά σε αποθήκη – Δείτε βίντεο από την πύρινη κόλαση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Υπεύθυνος σε κατάστημα «πότισε» με αλκοόλ ανήλικο αγόρι και τον έσερναν στο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →