Η ΑΑΔΕ θα είναι το μοντέλο για την νέα αρχή που θα έχει την εποπτεία της αγοράς. Πως θα λειτουργεί.
Μία ακόμη ανεξάρτητη αρχή – αυτή τη φορά για την εποπτεία της αγοράς – πρόκειται να συγκροτηθεί σύντομα. Σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, πρόκειται να εισηγηθεί τη δημιουργία της νέας αρχής – με ποια λογική συγκροτείται, ποια θα είναι η δομή της και και ποιο θα είναι το αντικείμενο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ θα συγκροτηθεί στο μοντέλο της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) θα είναι «σφιχτή» στη λειτουργία της, θα «προικοδοτηθεί» με αρκετά σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και θα διαθέτει ικανό αριθμό προσωπικού για να μπορεί να εποτεύει με επάρκεια την αγορά – σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος της!
Η νέα Αρχή πρόκειται να ενσωματώσει τον «μηχανισμό» και του υπαλλήλου, που διαθέτει σήμερα ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η ΔΙΜΕΑ και η διεύθυνση Προστασίας του Καταναλωτή της γενικής γραμματείας Εμπορίου. Παράλληλα όμως μέσω της «κινητικότητας» του δημοσίου τομέα, θα γίνει προσπάθεια για να αυξηθεί και ο αριθμός των υπαλλήλων – που συγκεντρώνουν οι τρεις προηγούμενες υπηρεσίες. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, επικεφαλής της νέας αρχής – πιθανόν – θα είναι η νυν επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή και πρώην γενική γραμματείας του υπουργείου Εργασίας κυρία Αννα Στρατινάκη.
Ο μηχανισμός της ΔΙΜΕΑ
Πηγές του υπουργείου έλεγαν πως η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, αδυνατεί επί της ουσίας να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο για την προστασία των καταναλωτών. Δεδομένου ότι οι καταγγελίες που γίνονται σ΄ αυτήν δεν έχουν συνέχεια εκτός ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού ορισμένων εξ αυτών. Αντιθέτως με τη νέα της σύνθεση η νέα Ανεξάρτητη Αρχή και κυρίως με τον μηχανισμό της ΔΙΜΕΑ – ο οποίος είναι αρκούντως «εμπειροπόλεμος» από τον ασκούμενο έλεγχο της αγοράς, ιδιαίτερα στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων – είναι δυνατόν να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις «παρασπονδίες» που παρατηρούνται σε διάφορους τομείς της αγοράς.
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
Παράλληλα με την δημιουργία της νέας αρχής και σε περίπου ένα από σήμερα – στις 30 Ιουνίου – πρόκειται να καταργηθούν τα μέτρα της κρατικής παρέμβασης στη λειτουργία της αγοράς. Με βασικότερο των οποίων, είναι ο καθορισμό του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους. Και το μήνυμα που πρόκειται να σταλεί – όπως έχει γράψει ο ΟΤ – είναι μέτρα που αναιρούνται μπορούν να επανέλθουν. Και τούτο προκειμένου στο επόμενο διάστημα να μην λειτουργήσει ο «μηχανισμός» του «συμπιεσμένου ελατηρίου» στο θέμα των τιμών!
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι