Η γαλλική πρωτεύουσα την τελευταία δεκαετία έχει εφαρμόσει μια σειρά από φιλόδοξα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Καθώς οι πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και την αστική ρύπανση, το Παρίσι αναδεικνύεται σε ηγέτη της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η γαλλική πρωτεύουσα την τελευταία δεκαετία έχει εφαρμόσει μια σειρά από φιλόδοξα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, με στόχο ένα πιο υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τους κατοίκους της.
Για την καταπολέμηση της ρύπανσης, το Παρίσι έχει θεσπίσει Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών (Zones à Faibles Émissions – ZFE), απαγορεύοντας σταδιακά την κυκλοφορία οχημάτων υψηλών εκπομπών βάσει του συστήματος Crit’Air. Ο στόχος είναι η πλήρης κατάργηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων έως το 2027 και των βενζινοκίνητων έως το 2030. Παράλληλα, περιορίζεται η κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο και δίνονται περισσότερες υποδομές σε πεζούς και ποδηλάτες. Η επέκταση του ποδηλατοδρόμου μέσω του “Plan Vélo” και η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών καθιστούν την οικολογική μετακίνηση πιο προσιτή από ποτέ.
Η ριζική αλλαγή ξεκίνησε το 2014 με την τολμηρή ηγεσία της δημάρχου Anne Hidalgo. Το όραμά της ήταν ξεκάθαρο: να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους. Υπό την καθοδήγησή της, η πόλη υιοθέτησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις:
- Δημιουργία εκατοντάδων χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων
- Θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα σε όλη την πόλη
- 300 δρόμοι χωρίς αυτοκίνητα γύρω από σχολεία
- Κατάργηση χιλιάδων θέσεων στάθμευσης για να γίνουν πάρκα και παιδικές χαρές
- Φύτευση δεκάδων χιλιάδων δέντρων
- Δημιουργία ζωνών χωρίς αυτοκίνητα στο κέντρο και στα περίχωρα
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η ατμοσφαιρική ρύπανση περιορίζεται πλέον κυρίως σε μεγάλες αρτηρίες όπως ο περιφερειακός. Οι πολίτες απολαμβάνουν καθαρότερο αέρα, πιο ήσυχους δρόμους και υψηλότερη ποιότητα ζωής.
Το Παρίσι λαμβάνει επίσης καινοτόμα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής νησίδας. Έχει τεθεί στόχος φύτευσης 170.000 νέων δέντρων έως το 2026, ενώ δημιουργούνται αστικά δάση και πράσινοι διάδρομοι. Πρασινίζονται αυλές σχολείων και ενθαρρύνεται η χρήση πράσινων στεγών και τοίχων μέσω του προγράμματος “Parisculteurs“.
Παράλληλα, δημιουργούνται “δροσεροί δρόμοι” (rues fraîches), σκιασμένες περιοχές που προσφέρουν ανάσα δροσιάς σε περιόδους καύσωνα. Δοκιμάζονται επίσης νέα υλικά οδοστρώματος που αντανακλούν τη θερμότητα.
Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο Κλιματικό Σχέδιο του Παρισιού και προσφέρουν ένα πρότυπο βιώσιμης πόλης για το μέλλον.
Πηγή: Ville de Paris
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι