Ηράκλειο: 24oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Πόσο κοστίζει η ζωή για ένα ζευγάρι συνταξιούχων στην Κρήτη

16.05.2024, 9:36

Υπάρχουν λόγοι που το Forbes αποθεώνει το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας

Πριν υπενθυμίζουμε για τι φημίζεται η Κρήτη, πρέπει να αναφέρουμε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα του Forbes που την κατατάσσει μέσα στους προορισμούς της Ευρώπης που θα μπορούσε να ζήσει ένας Αμερικάνος ή ένας Καναδός συνταξιούχος έχοντας ποιότητα ζωής αλλά και ικανοποιητικό κόστος διαβίωσης.

Μια εξίσωση που πράγματι δεν τη βρίσκεις εύκολα αλλά η Κρήτη μπορεί να την προσφέρει. Το ελληνικό νησί δεν είναι ο μοναδικός προορισμός της σχετικής λίστας. Η Βαλένθια στην Ισπανία, η Μπράγκα στην Πορτογαλία, η Γασκώνη στη Γαλλία και το Κότορ στο Μαυροβούνιο συμπληρώνουν την πεντάδα.

Το Forbes μέτρησε το κόστος ζωής για ένα ζευγάρι, σε συνάρτηση με την ποιότητα που προσφέρει η κάθε τοποθεσία. Από την Ευρώπη ξεχώρισαν οι συγκεκριμένοι πέντε προορισμοί – με την Κρήτη να είναι η πιο οικονομική της λίστας. Η έρευνα έγινε συγκριτικά με άλλες ηπείρους και ουσιαστικά ο στόχος ήταν να παρουσιαστούν και άλλες επιλογές εκτός της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Η Ευρώπη έχει βγάλει το όνομα της ακριβής ηπείρου, αλλά πάντα υπάρχουν ευκαιρίες.

Το κόστος έχει υπολογιστεί, σε δολάρια, ανά μήνα. Για δύο άτομα – ένα ζευγάρι συνταξιούχων από την Αμερική. Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως οι Αμερικάνοι μπορούν να περάσουν τα χρόνια τους έχοντας καλή ποιότητα ζωής στα συγκεκριμένα μέρη, πληρώνοντας μάλιστα έως και 60% λιγότερα σε σχέση με ό,τι δίνουν σήμερα! Εντυπωσιακό. Αν υπολογίσει κάποιος πως στην Κρήτη, που ενδιαφέρει εμάς, θα έχουν ήλιο για περισσότερες από 300 μέρες το χρόνο, το σενάριο γίνεται ακόμη πιο όμορφο. Για τον Έλληνα, φυσικά, η Κρήτη δεν κοστίζει 60% λιγότερα από αυτά που πληρώνει σήμερα. Πάμε να δούμε τα κόστη για δύο άτομα ανά μήνα, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Forbes.

  • Μπράγκα (Πορτογαλία): 2,855 δολάρια
  • Κότορ (Μαυροβούνιο): 2,658 δολάρια
  • Βαλένθια (Ισπανία): 2.477 δολάρια
  • Γασκώνη (Γαλλία): 1,952 δολάρια
  • Κρήτη (Ελλάδα): 1.865 δολάρια

Την ίδια στιγμή, πάλι σύμφωνα με το Forbes, η Κρήτη φαίνεται να παίρνει τα πρωτεία από τη Σαντορίνη. Για να είμαστε πιο ακριβείς, το νησί των Κυκλάδων χάνει έδαφος, μερίδιο που μοιράζεται και στην Κρήτη. Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει πιο ελκυστικό το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας; Οι λόγοι είναι πολλοί. Η φυσική ομορφιά φιγουράρει ψηλά στη λίστα. Η Κρήτη έχει πολλά να σου προσφέρει όλες τις εποχές. Μπορεί το καλοκαίρι να ζει ο τουρίστας μια κορύφωση – καθώς συνδυάζει και βουνό και θάλασσα, αλλά όλες τις εποχές τους χρόνου παραμένει ένα γαϊτανάκι επιλογών. Αν γνωρίσεις, για παράδειγμα, την Κρήτη το χειμώνα, υπάρχουν 5+2 πράγματα που μπορείς να απολαύσεις καλύτερα.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Πέρα από τις μαγευτικές παραλίες της ή το χωριό που θεωρείται το πιο πολύχρωμο της Ελλάδας, η Κρήτη έχει, σαν κρυμμένο άσσο μπορούμε να πούμε, τα φαράγγια με τα μυστικά τους. Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι επίσης ένας λόγος που γίνεται όλο πιο αγαπητή στους τουρίστες. Και φυσικά η γαστρονομία της. Τα τοπικά προϊόντα, ικανά να προσφέρουν μεγάλο μέρος αυτονομίας στο νησί, ταξιδεύουν στο εξωτερικό, γνωρίζοντας αυτόν τον ευλογημένο τόπο στα πέρατα της οικουμένης. Σε όλα τα παραπάνω, και σε σύγκριση πάντα με τη Σαντορίνη, να προσθέσουμε και τις πολλαπλές επιλογές. Στην Κρήτη μπαίνεις στο αυτοκίνητο χαράζεις όποια διαδρομή τραβάει η ψυχή σου.

Ηράκλειο – Κνωσός

Η Κνωσός και η πλούσια ιστορία της, αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες, εγχώριους αλλά κυρίως ξένους
Αμερικάνοι δεν είμαστε. Ούτε Καναδοί. Ούτε όπως είπαμε η ζωή στην Κρήτη θα κοστίσει λιγότερο σε σχέση με την Αθήνα ή συγκριτικά με κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας. Και αν δεν έχουμε επιχειρηματικά σε οφέλη στη Σαντορίνη, δε μας απασχολεί αν το γραφικό νησί των Κυκλάδων υποχωρεί στις επιλογές των ξένων τουριστών. Εμείς είμαστε ταξιδιώτες που τιμούμε και την Κρήτη και τη Σαντορίνη. Γιατί όπως συμβαίνει σε κάθε περιοχή, πρέπει να κρατάμε αυτό που μας αρέσει και να ζούμε τη στιγμή.

Κρήτη και Γαστρονομία

Μια περιοχή που έχει ήλιο 300 μέρες το χρόνο, μόνο απολαυστική μπορεί να είναι… Τώρα αν κάποιος αγαπήσει περισσότερο το ένα μέρος ή το άλλος, το πιο πιθανό είναι να γίνει μια όμορφη και γόνιμη συζήτηση. Όλοι ξέρουμε για τι φημίζεται η Κρήτη. Αν σου ταιριάζει να ζήσει για πάντα εκεί και μπορείς, κάνεις το βήμα. Αν όχι, την επισκέπτεσαι ως τουρίστας. Η Κρήτη είναι εκεί και σε περιμένει…

Διαβάστε επίσης:

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαλεβιζίου στηρίζουν τα Super Markets Χαλκιαδάκης

Εγκαινιάστηκε το νέο Happy Home Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο 

Λαμπερά εγκαίνια του πρώτου Happy Home Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο 

Ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο ποδοσφαίρου, για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού στη Νεάπολη