Ηράκλειο: 31oC

Πότε εορτάζεται η Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως

31.03.2024, 10:34

Τι γιορτάζουμε εκείνη την ημέρα 

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιορτάζουμε και τιμούμε το σύμβολο του σταυρού. Όπως είναι γνωστό, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στο σταυρό έως ότου να αναστηθεί τρεις ημέρες αργότερα. Από τότε, ο σταυρός αποτελεί σύμβολο του Χριστιανισμού με ιδιαίτερη σημασία.

Για αυτό το λόγο, κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί μία ημέρα στην οποία οι πιστοί συνηθίζουν να προσκυνούν τον σταυρό. Το προσκύνημα μπορεί να περιλαμβάνει έναν ασπασμό, ένα φιλί, μια υπόκλιση ή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θελήσει ο πιστός.

Ο αυθεντικός σταυρός πάνω στον οποίο σταύρωσαν τον Χριστό είναι ξύλινος (τίμιο ξύλο). Για αυτό το λόγο οι περισσότερες εκκλησίες προτιμούν να έχουν σταυρό κατασκευασμένο από κάποιο ξύλο έτσι ώστε να αναπαριστά καλύτερο τον αυθεντικό.

Πότε πέφτει η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως το 2024

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως για το 2024 πέφτει στις 07 Απριλίου. Πρόκειται για κινητή γιορτή. Πέφτει πάντα 28 μέρες πριν το Πάσχα. Είναι μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής και βρίσκεται εντός της νηστείας.

Για τα επόμενη έτη η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως πέφτει:

  •  2025: 23 Μαρτίου
  •  2026: 15 Μαρτίου

Οι υπόλοιπες Κυριακές της Σαρακοστής

Όλες οι Κυριακές της Σαρακοστής έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς κάθε μία από αυτές είναι αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός ή τιμούν κάποιο πολύ σημαντικό σύμβολο. Αναλυτικά οι Κυριακές της Σαρακοστής είναι:

  • Α’ Κυριακή των νηστειών: Της Ορθοδοξίας
  • Β’ Κυριακή των νηστειών: Γρηγορίου του Παλαμά
  • Γ΄ Κυριακή των Νηστειών: Της Σταυροπροσκυνήσεως
  • Δ΄ Κυριακή των Νηστειών: Ιωάννου της Κλίμακος
  • Ε΄ Κυριακή των Νηστειών: Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας
  • Κυριακή των Βαΐων: Τελευταία Κυριακή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Έθιμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως

Η ακολουθία και το μυστήριο που τελείται στην εκκλησία την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως διαφέρει αρκετά σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυριακές. Ο ιερέας από το πρωί της ημέρας με πομπή τοποθετεί τον σταυρό σε κεντρικό σημείο της εκκλησίας. Έπειτα ψάλλονται τα αντίστοιχα τροπάρια και οι πιστοί προσέρχονται για να ασπαστούν το σταυρό.

Συνηθίζεται όλοι οι παρευρισκόμενοι να λαμβάνουν από την εκκλησία λουλούδια (τα λεγόμενα και ως σταυρολούλουδα) τα οποία όταν επιστρέψουν σπίτι τους συνήθως τα τοποθετούν στο εικονοστάσι τους δίπλα από το καντήλι. Εκτός από λουλούδια, οι πιστοί συνήθως παίρνουν και κλαδί από δεντρολίβανο.

Όταν τελειώσει το μυστήριο, ο σταυρός παραμένει στο κέντρο της εκκλησίας έτσι ώστε να δοθεί σε όλους τους ανθρώπους η δυνατότητα να προσκυνήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τι τρώμε εκείνη την ημέρα

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως βρίσκεται πάντα μέσα στη Σαρακοστή. Επομένως είναι μια μέρα μεσονηστήσιμη. Για αυτό και κάνουμε νηστεία.

Παρόλα αυτά, όπως κάθε μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής, έτσι και στην Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σύμφωνα με το έθιμο το λάδι επιτρέπεται.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί εσφαλμένα διαδίδουν ότι την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως δεν πρέπει να τρώμε ούτε λάδι. Αυτό είναι λάθος καθώς κάθε μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής οι πιστοί επιτρέπεται να τρώνε λάδι έτσι ώστε να πάρουν δυνάμεις για να μπορέσουν να κρατήσουν την νηστεία τους όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Διαβάστε επίσης:

Ο Άγιος Μάρκος Αρεθουσίων

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης

Οι Άγιοι Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος

Ο Άγιος Αλέξιος


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα