Ηράκλειο: 30oC

Πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. Συλλόγου Φυσικών Κρήτης για την διδασκαλία

10.12.2023, 20:06

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κατσαρό. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Δουκάκης.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης:

Από πλευράς του Συλλόγου Φυσικών Κρήτης τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται κυρίαρχα με την διδασκαλία της Φυσικής, τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στον τρόπο. Αφετηρία των επιχειρημάτων μας είναι το γεγονός ότι η Φυσική και γενικά οι φυσικές επιστήμες αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο κατανόησης του κόσμου γύρω μας και μπορούν να συνεισφέρουν στην διαμόρφωση πολιτών με κρίση και ορθολογική σκέψη. 

Ο επιστημονικός εγγραμματισμός είναι αναγκαίος για την διαμόρφωση μιας σύγχρονης κοινωνίας σε ένα κόσμο δυναμικά εξελισσόμενο.

Η συνάντηση ήταν αρκετά εποικοδομητική και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον κ. Κατσαρό, όσο και τον κ. Δουκάκη για αυτό. Ως Σύλλογος Φυσικών Κρήτης είμαστε ανοικτοί στον διάλογο με τους θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης, ώστε να συμβάλουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας στην αναβάθμιση της διδασκαλίας της Φυσικής στο δημόσιο σχολείο.

Συγκεκριμένα κατατέθηκε μετά το πέρας την συνάντησης το παρακάτω υπόμνημα των ζητημάτων που συζητήθηκαν.

1. Τι Φυσική διδάσκουμε και πως την διδάσκουμε;

Η επιστήμη της Φυσικής αναμφίβολα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση των βασικών διεργασιών του κόσμου γύρω μας από το μικρόκοσμο μέχρι και το σύμπαν και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας. Παρόλα ταύτα για τους μαθητές μας θεωρείται ένα δύσκολο και πολλές φορές δυσνόητο μάθημα που θα ήθελαν να αποφύγουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Είναι κοινά αποδεκτό γεγονός ότι η Φυσική σήμερα δεν διδάσκεται όπως θα έπρεπε να διδάσκεται για τρείς βασικούς λόγους:
1. Αν και αποτελεί πειραματική επιστήμη ο τρόπος εξέτασης και διδασκαλίας του μαθήματος περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό σε «ασκήσεις επι χάρτου» ξεκομμένες
από την καθημερινότητα και την πρακτική αξία των φυσικών νόμων.

2.Τα σημερινά εφαρμοζόμενα αναλυτικά προγράμματα σταματούν σε μεγάλο βαθμό στην Φυσική του περασμένου αιώνα, δίνοντας την εντύπωση μιας «νεκρής» επιστήμης που μετά το 1900 έπαψε να εξελίσσετε παρόλα που τα τελευταία 100 χρόνια μέσα από την «κβαντική επανάσταση» παίζει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική εξέλιξη. Τα σχολικά εγχειρίδια γραμμένα πριν από περίπου δύο δεκαετίες απέχουν από την σημερινή κοινωνική και τεχνολογική πραγματικότητα.

3. Οι πόροι στο επίπεδο διαθέσιμων ωρών διδασκαλίας και κατάλληλου επιστημονικά διδακτικού προσωπικού δεν επαρκούν, ώστε η Φυσική να διδάσκεται με τον τρόπο που θα παράγει θετικά μαθησιακά αποτελέσματα.

2. Ποιοι διδάσκουν την Φυσική;

Η Φυσική μπορεί κυρίως να διδάσκεται σήμερα από όλες τις ειδικότητες των ΠΕ04 και ΠΕ03 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ειδικότητες αυτές έχουν πάντα την
επιστημονική αρτιότητα, ώστε να το πράξουν με τον σωστό τρόπο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δεύτερη ή και Τρίτη ανάθεση είναι ένα «εργαλείο», ώστε να εξυπηρετηθούν μικρά και περιφερειακά σχολεία που δεν έχουν την δυνατότητα να
διαθέτουν όλες τις ειδικότητες. Έχουμε φτάσει όμως να κάνουμε την εξαίρεση κανόνα με την διδασκαλία αντικειμένων δεύτερης ανάθεσης ακόμα και σε σχολεία των αστικών κέντρων.

Η διδασκαλία κάθε γνωστικού αντικειμένου οφείλει να γίνεται από το κατάλληλα εκπαιδευμένο και επιμορφωμένο προσωπικό, ώστε να έχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους μαθητές μας. Πως είναι δυνατόν να διδάξει κάποιος με διερευνητικό τρόπο και σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, ένα αντικείμενο στο οποίο δεν έχει εμβαθύνει κατά τις σπουδές του; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απόφοιτος ενός Τμήματος Μαθηματικών έχει ένα ή και κανένα υποχρεωτικό μάθημα Φυσικής στο πρόγραμμα σπουδών του και κανένα εργαστηριακό μάθημα Φυσικής, όπως ο απόφοιτος Τμήματος Φυσικής δεν έχει κανένα μάθημα Βιολογίας.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα