Ηράκλειο: 21oC

Ψαροκεφτέδες στον φούρνο από το Άγιο Όρος

17.03.2025, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Οι ψαροκεφτέδες ψήνονται καλύτερα στον φούρνο, γιατί στο τηγάνι κινδυνεύουν να διαλυθούν. Βέβαια, ένας έμπειρος μάγειρας μπορεί να τα καταφέρει. Δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν από το φούρνισμα ή το τηγάνισμα. Τρώγονται ζεστοί με συνοδεία ρυζιού, ζυμαρικών, πουρέ ψητών κηπουρικών.

Υλικά

Μερίδες: 5 διακονιές

  • 1,5 κιλό φρέσκος τόνος ή φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο ή άλλο μεγάλο ψάρι της αρεσκείας μας
  • 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένα
  • 700 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε ανάλογο γάλα μέχρι να φουσκώσει καλά, στυμμένη
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • μερικές κορφές μαϊντανός, ψιλοκομμένος + λίγος επιπλέον, για το γαρνίρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού κονιάκ (ή ούζο ή τσίπουρο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 200 γρ. γραβιέρα, σε μικρούς κύβους ή τριμμένη
  • 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους ψαροκεφτέδες στον φούρνο ρίχνουμε όποιο ψάρι και αν επιλέξουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο που να το σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά και περίπου 10 λεπτά.
  2. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Το ξεψαχνίζουμε και μαδάμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα μαδημένα ψαχνά του ψαριού, τη στυμμένη ψίχα ψωμιού, το περιεχόμενο του τηγανιού, τα μυρωδικά, το ποτό, τα αυγά, την καπνιστή πάπρικα, το τυρί και αλάτι, και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και σφιχτό μείγμα.
  7. Αν προκύψει αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά, μέχρι να σφίξει.
  8. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξουν.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  10. Ψήνουμε τους ψαροκεφτέδες απευθείας από το ψυγείο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Τους σερβίρουμε ζεστούς, πασπαλισμένους με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ηράκλειο

Οπλοκατοχή στην Κρήτη: «Ήρθε η ώρα να ξεχωρίσουμε την ανδρεία από τη βία και την παράδοση από την παρανομία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Τεχνολογία

Πώς θα καταλάβετε εάν σας έχουν χακάρει το κινητό;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ηράκλειο

Δημήτρης Βρύσαλης: « Οι αγρότοκτηνοτρόφοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους για αυτό στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Κόσμος

Εντυπωσιακό θέαμα στην Αυστραλία: Καρχαρίες βγήκαν στα ρηχά σε δημοφιλή παραλία σέρφινγκ (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Περιστατικό βίας μέσα στον δρόμο: «Δεν έρχομαι μέσα στο αμάξι γιατί θα με χτυπήσεις και άλλο» φωνάζει η κοπέλα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Nέα ανείπωτη τραγωδία στην Ροδόπη: Επιτέθηκε στον ηλικιωμένο πατέρα του – Βρέθηκε νεκρός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Οικονομία

Πνιγμένοι στα χρέη οι Έλληνες: Πόσα και ποιοι χρωστούν τα περισσότερα στην εφορία;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Ελλάδα

17χρονος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης – Είχε δείξει πλαστή ταυτότητα για να αγοράσει αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →