Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Οι ψαροκεφτέδες ψήνονται καλύτερα στον φούρνο, γιατί στο τηγάνι κινδυνεύουν να διαλυθούν. Βέβαια, ένας έμπειρος μάγειρας μπορεί να τα καταφέρει. Δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν από το φούρνισμα ή το τηγάνισμα. Τρώγονται ζεστοί με συνοδεία ρυζιού, ζυμαρικών, πουρέ ψητών κηπουρικών.
Υλικά
Μερίδες: 5 διακονιές
- 1,5 κιλό φρέσκος τόνος ή φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο ή άλλο μεγάλο ψάρι της αρεσκείας μας
- 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένα
- 700 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε ανάλογο γάλα μέχρι να φουσκώσει καλά, στυμμένη
- 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- μερικές κορφές μαϊντανός, ψιλοκομμένος + λίγος επιπλέον, για το γαρνίρισμα
- 1 κουτ. γλυκού κονιάκ (ή ούζο ή τσίπουρο)
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 200 γρ. γραβιέρα, σε μικρούς κύβους ή τριμμένη
- 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους ψαροκεφτέδες στον φούρνο ρίχνουμε όποιο ψάρι και αν επιλέξουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο που να το σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά και περίπου 10 λεπτά.
- Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Το ξεψαχνίζουμε και μαδάμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα μαδημένα ψαχνά του ψαριού, τη στυμμένη ψίχα ψωμιού, το περιεχόμενο του τηγανιού, τα μυρωδικά, το ποτό, τα αυγά, την καπνιστή πάπρικα, το τυρί και αλάτι, και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και σφιχτό μείγμα.
- Αν προκύψει αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά, μέχρι να σφίξει.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε τους ψαροκεφτέδες απευθείας από το ψυγείο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους σερβίρουμε ζεστούς, πασπαλισμένους με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Κώστας Αντετοκούνμπο: Η ανάρτηση από οικογενειακές στιγμές με τη σύντροφο και την κόρη του
«Άστραψε και βρόντηξε» ο Τζώρτζογλου για τον Αυγενάκη: «Τολμά και βγαίνει δημόσια και καταδικάζει την βία»
Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές
Στους δρόμους οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης: Έκλεισαν τον ΒΟΑΚ και πάνε για κινητοποιήσεις 10 ημερών! (βίντεο)
Κρήτη: Στους δρόμους οι κτηνοτρόφοι αύριο – Μπλόκα σε Ηράκλειο και Χανιά στον ΒΟΑΚ
Ναύπλιο: Βίντεο-σοκ από τον δολοφονικό ξυλοδαρμό άνδρα έξω από νυχτερινό μαγαζί - Του έκαναν τρύπα 5 εκατ. στο κρανίο
Τελευταία εξέλιξη: Ανοιχτός ο ΒΟΑΚ μέχρι τις 17:00
Σκηνές τρόμου στα Χανιά: Άνδρας βρέθηκε μαχαιρωμένος - Τρεις συλλήψεις και 600 γραμμάρια χασίς αποκάλυψαν οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή