Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Ψαροκεφτέδες στον φούρνο από το Άγιο Όρος

17.03.2025, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Οι ψαροκεφτέδες ψήνονται καλύτερα στον φούρνο, γιατί στο τηγάνι κινδυνεύουν να διαλυθούν. Βέβαια, ένας έμπειρος μάγειρας μπορεί να τα καταφέρει. Δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν από το φούρνισμα ή το τηγάνισμα. Τρώγονται ζεστοί με συνοδεία ρυζιού, ζυμαρικών, πουρέ ψητών κηπουρικών.

Υλικά

Μερίδες: 5 διακονιές

  • 1,5 κιλό φρέσκος τόνος ή φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο ή άλλο μεγάλο ψάρι της αρεσκείας μας
  • 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένα
  • 700 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη σε ανάλογο γάλα μέχρι να φουσκώσει καλά, στυμμένη
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • μερικές κορφές μαϊντανός, ψιλοκομμένος + λίγος επιπλέον, για το γαρνίρισμα
  • 1 κουτ. γλυκού κονιάκ (ή ούζο ή τσίπουρο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 200 γρ. γραβιέρα, σε μικρούς κύβους ή τριμμένη
  • 1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους ψαροκεφτέδες στον φούρνο ρίχνουμε όποιο ψάρι και αν επιλέξουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο που να το σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά και περίπου 10 λεπτά.
  2. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Το ξεψαχνίζουμε και μαδάμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα μαδημένα ψαχνά του ψαριού, τη στυμμένη ψίχα ψωμιού, το περιεχόμενο του τηγανιού, τα μυρωδικά, το ποτό, τα αυγά, την καπνιστή πάπρικα, το τυρί και αλάτι, και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και σφιχτό μείγμα.
  7. Αν προκύψει αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά, μέχρι να σφίξει.
  8. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, να σφίξουν.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  10. Ψήνουμε τους ψαροκεφτέδες απευθείας από το ψυγείο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Τους σερβίρουμε ζεστούς, πασπαλισμένους με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Πρόταση γάμου on camera κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Δίκη υποκλοπών – Κατέθεσε ο «κρεοπώλης»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η Λεωφόρος Κνωσού έγινε… Λεωφόρος των Αστεριών – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Περιστατικό άγριας βίας στην Θεσσαλονίκη: 29χρονος εμβόλισε πατίνι και γρονθοκόπησε τον 28χρονο οδηγό του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Θρήνος για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Κωνσταντίνου πατέρα τριών μικρών παιδιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία με βρέφος: Μπέμπα μου ξυπνά φώναξε ο πατέρας – «Ξυπνήσαμε και τη βρήκαμε παγωμένη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Σέρρες: Επιτέθηκαν σε 55χρονη και της έκλεψαν τσάντες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Κρήτη

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στα Χανιά: Η απάντηση του ΕΟΔΥ – Τι λέει για το κρούσμα, το σχολείο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτά είναι τα πρόσωπα που κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι σήμερα η πληρωμή – Τι ισχύει για όσους δεν το πάρουν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →