Ηράκλειο: 25oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Πτυχία «φαντάσματα» για 400.000 απόφοιτους πρώην ΤΕΙ

22.03.2024, 13:16

Χιλιάδες επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό 

Το ποτήρι της υπομονής για τους 400 χιλιάδες απόφοιτους ΤΕΙ τα οποία καταργήθηκαν μετά την ανωτατοποίησή τους το 2001, με το νόμο 2916 έχει ξεχειλίσει. Όπως καταγγέλλουν παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους και την επικοινωνία με τους εκάστοτε Υπουργούς Παιδείας λύση δεν έχουν βρεθεί. Το πρόβλημα συμπληρώνουν ολοένα και γιγαντώνεται καθώς χιλιάδες ερευνητές και επιστήμονες που αποφοίτησαν από τα συγκεκριμένα τμήματα βλέπουν τα πτυχία τους να μην αναγνωρίζονται και να υποτιμώνται.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μπριζολάκη πρόεδρο του συλλόγου αποφοίτων και φοιτητών ΤΕΙ Κρήτης το μεγάλο αυτό πρόβλημα με τους πτυχιούχους των ΤΕΙ ξεκίνησε από το 2001, όταν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα ναι μεν ανωτατοποιήθηκαν αλλά μόνο στα χαρτιά, αφού τα πτυχία τους δεν έγιναν ουσιαστικά αντίστοιχα των Πανεπιστημίων και διογκώθηκε το 2019 όταν τα ΤΕΙ καταργήθηκαν χωρίς όμως και πάλι να ληφθεί μέριμνα και για την τύχη αυτών των πτυχίων.

«400 χιλιάδες απόφοιτοι έχουν πτυχία από τμήματα και ιδρύματα που δεν υπάρχουν πια. Το πτυχίο τους έχει υποστεί υποβάθμιση του πραγματικού επιπέδου σπουδών που είχε το πτυχίο επιπέδου ΑΕΙ.  Το 2001 τα Τεχνολογικά Ιδρύματα έγιναν Ανώτατα και αυξήθηκαν τα έτη σπουδών από 3,5 σε 4 έτη, οι διδακτικές μονάδες έγιναν 240, τα συγγράματα σπουδών άλλαξαν και έτσι πέρασαν στο Πανεπιστημιακό Επίπεδο και με το νόμο». 

Τα υποτιμημένα πτυχία και το Δημόσιο

Επιπλέον αγκάθι για την εξέλιξη των συγκεκριμένων αποφοίτων ΤΕΙ, αποτελεί το γεγονός ότι στον δημοσιοϋπαλληλικό τομέα μπορούν να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και όχι σε αυτές που είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που κανονικά θα έπρεπε να συμμετάσχουν, αφού το πτυχίο αντιστοιχεί σε ανώτατα Ιδρύματα με δεδομένο πως οι αξιολογήσεις τα είχαν κατατάξει σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων και φοιτητών ΤΕΙ Κρήτης έτσι στον δημοσιοϋπαλληλικό τομέα μπορούν να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και όχι σε αυτές που είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που κανονικά θα έπρεπε να συμμετάσχουν αφού το πτυχίο αντιστοιχεί σε Ανώτατα Ιδρύματα με δεδομένο πως οι αξιολογήσεις τα είχαν κατατάξει σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

«Εφαρμόστηκε ο νόμος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την εξυγίανση των ΑΕΙ και αναδιοργάνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνολικά στη χώρα αλλά δεν φρόντισε να ρυθμίσει το πιο ουσιαστικό. Να διευκρινίσουμε πως τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα και δεν ήταν κάτι διαχωρισμένο από τα ΑΕΙ σύμφωνα με το νόμο 2916. Με την εφαρμογή του νόμου 2916 του 2001 που τα είχε κατατάξει στην κατηγορία των Ανώτατων Ιδρυμάτων αλλά Τεχνολογικού Τομέα το πρόβλημα είναι ότι παρότι τα έκανε Ανώτατα αλλά δεν άλλαξε τα εργασιακά δικαιώματα στον δημοσιοϋπαλληλικό τομέα, τα άφησε Π.Ε. δημιουργώντας έτσι δύο παράλληλους τομείς στον δημοσιοϋπαλληλικό τομέα. Τους Π.Ε και το Τ.Ε». Συμπληρώνει ο Αλέξανδρος Μπριζολάκης

Το τραγελαφικό της υπόθεσης

Την ίδια ώρα στο εξωτερικό τα πτυχία τους αναγνωρίζονται κανονικά ως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης παρότι στη χώρα που ίδρυσε τα Τεχνολογικά Ιδρύματα δεν υπάρχει η αντίστοιχη αναγνώριση.

«Τέσσερα χρόνια αναμένουμε να λυθεί το πρόβλημα με αποτέλεσμα πολλοί επιστήμονες αναγκαστικά να φεύγουν στο εξωτερικό, εξαιρετικό εργατικό δυναμικό που θα μπορούσε να έχει αποροφηθεί και στον Δημόσιο Τομέα και στον Ιδιωτικό. Αναγκάζονται και φεύγουν οι απόφοιτοι γιατί πολύ απλά τους υποβιβάζουν το πτυχίο τους με τον αυθαίρετο διαχωρισμό μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν θα έπρεπε να υπάρχει από το 2001 και μετά».

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα