Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κρήτη: Αντίστροφη μέτρηση για το μαθητικό σκακιστικό πρωτάθλημα

22.02.2024, 9:17

Διεξάγεται στο Ρέθυμνο

Η ΕΣΣΚ σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου διοργανώνουν το 20ό πρωτάθλημα σκακιού μαθητών και μαθητριών Κρήτης.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου στις αίθουσες του κεντρικού κτιρίου του ξενοδοχείου Theartmis Palace και αναμένεται να φιλοξενήσει εκατοντάδες νεαρούς και νεαρές σκακιστές και σκακίστριες από το νησί μας.

Αναλυτικά η προκήρυξη του πρωταθλήματος:

α. Προκριματικά Σχολικά Πρωταθλήματα Περιφερειακών Ενοτήτων Κρήτης

β. Τελικοί Παγκρήτιοι Σχολικοί Αγώνες

Α΄ΦΑΣΗ – ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2024

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Κρήτης (Ε.Σ.Σ.Κ.) σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου (Σκ.Ο.Ρ.) προκηρύσσει το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου 2024, που θα διεξαχθεί σε αίθουσες του ξενοδοχείου Theartemis Palace (theartemis.gr), στην οδό Μάρκου Πορτάλιου 26 (είσοδος επί του κεντρικού κτιρίου), Καλλιθέα, Ρέθυμνο. Το Σχολικό Πρωτάθλημα Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου αποτελεί προκριματική φάση για το Παγκρήτιο Ατομικό Μαθητικό Πρωτάθλημα 2024, που θα διεξαχθεί στα τέλη Μάρτη.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν ο Σκακιστικός Όμιλος Ρεθύμνου (Σκ.Ο.Ρ.), η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και η Ε.Σ.Σ.Κ. υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το σκάκι, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (σχετική επιστολή Υ.ΠΑΙ.Θ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013) έχει ενταχθεί στα αθλήματα – αγώνες ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ – που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού. Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας εγκρίθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δίνοντας την δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να τα αξιοποιήσουν στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των αντίστοιχων τάξεων.

Το 1ο πρόγραμμα με κωδ. 553 έχει τίτλο «Σκάκι και φαντασία» και αφορά μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου, Α΄ και Β΄ Δημοτικού. Το 2ο πρόγραμμα με κωδ. 552 έχει τίτλο «Σκάκι, ένα παιχνίδι στρατηγικής και Μαθηματικών, ένα παιχνίδι για όλους» και αφορά μαθητές και μαθήτριες Δ΄ , Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Στον Σκ.Ο.Ρ. λειτουργούν τμήματα εκπαιδευτικών για τις βασικές γνώσεις στο σκάκι ώστε να μπορούν να το διδάξουν με επιτυχία στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δύο ημέρες: το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου & την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στις αίθουσες του κεντρικού κτιρίου του ξενοδοχείου Theartmis Palace. Θέσεις στάθμευσης περιμετρικά του ξενοδοχείου καθώς και στο ιδιωτικό πάρκινγκ του ξενοδοχείου στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου Κρήτης & 28ης Οκτωβρίου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών της Π.Ε. Ρεθύμνου. Η συμμετοχή των μαθητών είναι ελεύθερη χωρίς παράβολο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΦΕΒ. & ΩΡΑ 16.00.

Οι δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών-τριών δηλώνονται ομαδικά από το Σχολείο τους στο e-mail του Σκ.Ο.Ρ. sorethymnou@gmail.com με τα εξής απαραίτητα στοιχεία:

α) Ονοματεπώνυμο (καθώς και βαθμολογία ELO της ΕΣΟ για το 2023 όσοι αθλητές έχουν).

β) Τάξη και σχολείο φοίτησης αθλητή.

Κάθε συμμετοχή σχολείου θα λάβει απαντητικό e-mail επιβεβαίωσης συμμετοχής.
*Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό από την διεύθυνση του σχολείου να δηλωθούν ομαδικά, μπορούν αθλητές να στείλουν μεμονωμένα εμπρόθεσμες συμμετοχές με τα παραπάνω στοιχεία στο sorethymnou@gmail.com.

H τελική επιβεβαίωση των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, στο χώρο των αγώνων, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου2024, ώρα: 15.30 έως 16.30.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επιβεβαίωση είναι υποχρεωτική. Αν κάποιος αγωνιζόμενος δεν παρουσιαστεί ώστε να επιβεβαιώσει την παρουσία του μέχρι τις 16.30 δεν θα μπει στην κλήρωση του 1ου γύρου και θα ξεκινήσει από τον επόμενο γύρο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε 11 ομίλους, ανά τάξη.

Σε περίπτωση που σε μία κατηγορία είναι λιγότεροι από οχτώ τότε θα παίξουν με σύστημα « πουλ» ενώ σε
περίπτωση που είναι περισσότεροι από 8 ανά κατηγορία θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 7 γύρων
Σε περίπτωση που σε μία κατηγορία είναι λιγότεροι από οχτώ τότε θα παίξουν με σύστημα « πουλ» ενώ σε
περίπτωση που είναι περισσότεροι από 8 ανά κατηγορία θα αγωνιστούν με ελβετικό σύστημα 7 γύρων
5-8 Συμμετοχές: Κυκλικό σύστημα (πουλ) απλών συναντήσεων.
9-15 Συμμετοχές: Ελβετικό 5 παρτίδων.
≥15 Συμμετοχές: Ελβετικό 7 παρτίδων.
Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την Α΄, την Β΄ και την Γ΄ Δημοτικού. Σε όλους τους άλλους ομίλους η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του ΙΑΝ 2024.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις εξής 11 κατηγορίες:

μαθητές σκάκι

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κατηγορίες με ολιγάριθμες συμμετοχές ενδέχεται να γίνουν συμπτύξεις που δεν θα επηρεάσουν τις προκρίσεις (π.χ. Γυμνάσια-Λύκεια).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Πρόγραμμα σκάκι

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και μπορεί να τροποποιηθεί κατά την διάρκεια των αγώνων.

 

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα όπου είναι εφικτό και χρόνο σκέψης 15 λεπτά (15΄) για κάθε αθλητή για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10΄΄) χρόνου σκέψης.

ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ: Από τα αποτελέσματα της Α΄ φάσης προκρίνονται για την Β΄ φάση, τα Παγκρήτια Ατομικά Μαθητικά στα τέλη Μαρτίου, οι εξής:

προκρίσεις σκάκι

 

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι διαιτητές των αγώνων θα οριστούν από τους διοργανωτές σε συνεργασία με την ΤΕΔ Κρήτης

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβαθμίων.

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).

γ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

δ) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).

ε) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

Διευκρινήσεις για τις ισοβαθμίες δεν θα δίνονται κατά την διάρκεια των αγώνων.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Υποβάλλονται έως και 15 λεπτά μετά τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων της Διοργάνωσης που θα οριστεί πριν την έναρξη των αγώνων και θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες. Το παράβολο ορίζεται στα 50€ και μπορεί να κατατεθεί στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων. Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις θα γίνονται με το εγκεκριμένο από την FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις σε θέματα κληρώσεων.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:

  • Ένα (1) κύπελλο θα δοθεί στον 1ο ή στην 1ηγενικής κατάταξης της κάθε κατηγορίας.
  • Μετάλλια θα δοθούν στους 1ους 2ους & 3ους νικητές καθώς και στις 1ες, 2ες & 3ες νικήτριες κάθε κατηγορίας.
  • Διπλώματα συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:Οι συμμετέχοντες στα Ατομικά Σχολικά Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου 2024 οφείλουν να μετακινηθούν με δικά τους μέσα μέχρι τον χώρο των αγώνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι διοργανωτές ενημερώνουν τους γονείς ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για την επιτήρηση των αγωνιζομένων μαθητών και μαθητριών εκτός του χώρου αγώνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *