Ηράκλειο: 34oC

Ρεβυθάδα με κρεμμύδι και ντομάτα

18.03.2025, 0:16

Δείτε τη συνταγή 

Ρεβυθάδα με κρεμμύδι και ντομάτα, μια ζουμερή οσπριάδα για όλα τα γούστα.

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 250 γρ. ρεβύθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
  • 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια καρότα, σε κυβάκια 1 εκ.
  • 300 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1/3 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1 κουτ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τη ρεβυθάδα, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα ρεβύθια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 1 λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δεν τα σουρώνουμε).
  • Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  • Ρίχνουμε το μείγμα λαχανικών στα ρεβύθια (μόλις περάσει η 1 ώρα μαγειρέματός τους), προσθέτουμε τις πάπρικες, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Χτυπάμε στον πολυκόφτη 1/2 κουτάλα ζουμί από το φαγητό μαζί με λίγα ρεβύθια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα ρεβίθια με τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment