Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Μια γιορτινή γαλοπούλα σε ρολό, με πλούσια γέμιση -με λουκάνικο, συκωτάκια, κάστανα και ξηρούς καρπούς– που θα μπει σε μια πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού και θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 2 φιλέτα από στήθος γαλοπούλας (περίπου 1.400 γρ. συνολικά) (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα ετοιμάσει για ρολό, δηλαδή να τα ανοίξει και να τα χτυπήσει για να πλατύνουν)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. συκωτάκια κότας, ψιλοκομμένα (βρίσκουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα στα σούπερ μάρκετ)
- 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης, χοντροθρυμματισμένα
- 70 γρ. σταφίδες κορινθιακές
- 100 ml μπράντι
- 100 γρ. έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροκομμένα (συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ)
- 50 γρ. ρύζι parboiled για πιλάφι
- 900 ml σπιτικός ζωμός κότας
- 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1/4 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ρολό γαλοπούλας γεμιστό με κάστανα και φυστίκια Αιγίνης, ξεκινάμε μουλιάζοντας σε μικρό μπολ τις σταφίδες στο μπράντι για περίπου 10 λεπτά.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα συκωτάκια και το λουκάνικο για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με κουτάλα μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί.
- Ρίχνουμε 200 ml από το ζωμό, τις σταφίδες με το μπράντι και αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα περισσότερα υγρά.
- Αποσύρουμε, ρίχνουμε τα φυστίκια, τα κάστανα, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε τα δύο φιλέτα γαλοπούλας και αδειάζουμε τη γέμιση, μοιράζοντάς την ισόποσα.
- Την απλώνουμε ομοιόμορφα και τυλίγουμε τα φιλέτα σε 2 ρολά.
- Τυλίγουμε τα ρολά με σπάγκο μαγειρικής και τα δένουμε σφιχτά ή τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ρολά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τα βγάζουμε προσεκτικά (κρατάμε την κατσαρόλα με το λάδι), τα βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να γίνει η γαλοπούλα αλλά να παραμείνει ζουμερή.
- Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε τα ρολά σε ξύλο κοπής και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Αφαιρούμε το σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε σε πιατέλα.
- Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά την κατσαρόλα όπου σοτάραμε τα ρολά και ρίχνουμε το κρασί.
- Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ξύνουμε με ξύλινη κουτάλα τα υπολείμματα κρέατος που έμειναν από το σοτάρισμα.
- Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» η σάλτσα.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα και την αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
- Συνοδεύουμε το ρολό με αφράτο λευκό πιλάφι.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα