Ηράκλειο: 25oC

Ρώσοι έπεσαν με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στο Βόρειο Πόλο

19.04.2024, 18:22

Ενόψει μιας αποστολής η οποία χρησίμευσε ως τεστ ενός νέου συστήματος επικοινωνιών για χρήση στην Αρκτική

Οι Ρώσοι Μιχαήλ Κορνιγένκο, Αλεξάντρ Λίνικ και Ντένις Γεφρέμοφ έπεσαν από ένα αεροπλάνο Ilyushin-76, το οποίο πετούσε σε ύψος 10.500 μέτρων. Κατά τη διάρκεια της πτώσης τους, διήλθαν περίπου δυόμισι λεπτά ελεύθερης πτώσης πριν ανοίξουν τα αλεξίπτωτά τους 1.000 μέτρα πάνω από το έδαφος στο Βόρειο Πόλο. Η εντυπωσιακή αυτή πτώση καταγράφηκε σε ένα βίντεο.

Και οι τρεις υπέστησαν κάποια κρυοπαγήματα στα μάγουλά τους, παρά το γεγονός ότι φορούσαν θερμαινόμενες κάσκες, δήλωσε ο οργανωτής Νικίτα Τσάπλιν. Καθώς έπεφταν με ταχύτητα πάνω από 300 χλμ/ώρα, η θερμοκρασία του αέρα, που ήταν γύρω στους -50 βαθμούς Κελσίου, ήταν αισθητή σαν -70 βαθμοί Κελσίου.

Προσγειώθηκαν κοντά στη ρωσική πολική βάση Μπαρνέο, όπου ο Τσάπλιν δήλωσε ότι μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν έναν σέρβερ χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ και να συνδεθούν με ένα δορυφόρο.

Ο εξοπλισμός είχε ριφθεί νωρίτερα από χαμηλότερο ύψος.

Οι επικοινωνίες στην Αρκτική πιθανολογείται ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία, καθώς χώρες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ανταγωνίζονται για πόρους, για εμπορικές οδούς και για στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Ο Τσάπλιν δήλωσε πως οι Ρώσοι μπόρεσαν να στείλουν δεδομένα μέσω ενός πειραματικού συστήματος, αν και παραδέχθηκε πως σ’ αυτό το σημείο το σύστημα αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δυνατότητες της Iridium Communications Inc, η οποία έχει έδρα τις ΗΠΑ και προσφέρει κάλυψη και των δύο πόλων της Γης.

«Φυσικά η λύση μας είναι κάτι πιλοτικό, και πάλι όμως καταφέραμε, από τον σέρβερ μας, να συνδεθούμε με τον δορυφόρο μας και να διαβιβάσουμε δεδομένα», δήλωσε ο Τσάπλιν, ο οποίος είναι εταίρος και συνιδρυτής του ρώσου παρόχου RUVDS.

«Ασφαλώς δεν είναι ακόμα Iridium, όμως κάναμε μερικά μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό ήταν ο στόχος μας – να δούμε κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να κατασκευάσουμε μια λύση χαμηλού κόστους για να έχουμε πρόσβαση από ένα υπολογιστή σε ένα δορυφόρο».

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται ώρα φεγγαριού: Η Nasa θα δημιουργήσει σεληνοκεντρικό σύστημα αναφοράς 

Σπάνιο βίντεο: Πιγκουινάκια βουτούν για πρώτη φορά στο νερό από βράχο 15 μέτρων

Κλιματική αλλαγή: Το λιώσιμο των πάγων αλλάζει την ώρα στα ρολόγια μας!


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα