Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Σαν σήμερα: γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις

23.10.2023, 12:28

Ο εμβληματικός Μάνος Χατζιδάκις

Σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου του 1925, γεννήθηκε η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας. Ο ένας κι μοναδικός Μάνος Χατζιδάκις.

98 χρόνια μετά την γέννηση του και 29 χρόνια μετά τον θάνατό του, τα ακούσματα του Μάνου Χατζιδάκι, εξακολουθούν να εμπνέουν κι να παραμένουν διαχρονικά. Ο Μάνος Χατζιδάκις, αποτέλεσε μια προσωπικότητα πολύπλευρη και πολυδιάστατη, καθώς πέρα από συνθέτης ήταν ποιητής, τραγουδοποιός, μαέστρος και πιανίστας.

Γεννημένος στην Ξάνθη και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Χατζιδάκις, είχε μουσικές επιρροές από αρκετά μικρή ηλικία, καθώς, από τα τέσσερά του χρόνια είχε ξεκινήσει μαθήματα πιάνου. Την περίοδο 1940-1943, διεύρυνε τις μουσικές του γνώσεις, κάνοντας ιδιαίτερα θεωρητικά μαθήματα με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Εκείνη την εποχή, ξεκίνησε να γνωρίζει κι να έχει αλληλεπίδραση με καλλιτέχνες και διανοούμενους όπως τον Γκάτσο, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Τσαρούχη και τον Σικελιανό. Προσωπικότητες οι οποίες συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των σκέψεων κι των απόψεων του. Στην τελευταία περίοδο της Κατοχής συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της Ε.Π.Ο.Ν., όπου γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίον ανέπτυξε ισχυρή φιλία.

Τα πρώτα του βήματα στην μουσική, ως συνθέτης, έκανε το καλοκαίρι του 1944, σε ηλικία μόλις 19 ετών, με τη συμμετοχή του στην κωμωδία «Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολομού από το νεοσύστατο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» του Καρόλου Κουν. Ενώ, δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιεί την πρώτη του εργασία για τον κινηματογράφο, στην ταινία Αδούλωτοι σκλάβοι που σκηνοθέτησε ο Βίων Παπαμιχάλης με πρωταγωνίστρια, σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση, την Έλλη Λαμπέτη.

Η επιρροή του στον δημόσιο βίο, στην διαμόρφωση πεποιθήσεων και στάσεων ήταν τεράστια. Την περίοδο της Κατοχής, ο Χατζιδάκις, είχε έντονη κομματική αντίληψη και δράση, καθώς,  ήταν μέλος στην Ε.Π.Ο.Ν. Οι πολιτικές του πεποιθήσεις, το πνεύμα ελευθερίας και αμφισβήτησης που είχε αποτυπωνόταν στην μουσική του. Με αποτέλεσμα, να επηρεάζει κι να εμπνέει την κοινή γνώμη.

Ο κλασσικός  κι σημαντικότερος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, αφήνει την τελευταία του πνοή στις 15 Ιουνίου του 1994 σε ηλικία 68 ετών.