Ηράκλειο: 17oC

Σας περίσσεψε λιωμένη σοκολάτα;

12.02.2024, 0:24

Δείτε πώς να την αποθηκεύσετε

Οι σοκολατένιες λιχουδιές και τα γλυκά από σοκολάτα που φτιάχνουμε στο σπίτι μας, κατά κόρον το χειμώνα, απαιτούν συνήθως διάφορες, απλές ή περίπλοκες τεχνικές διαχείρισης του βασικού μας υλικού που είναι φυσικά η σοκολάτα.  Βασικότερη δε, από τις τεχνικές αυτές είναι το σωστό λιώσιμο της κουβερτούρας. Εκεί πρέπει να προσέξουμε να μην καεί η σοκολάτα, το λιώσιμό της να είναι ομοιόμορφο, να ρυθμίσουμε την κουζίνα μας στις κατάλληλες ανάλογα με τη σοκολάτα (λευκή, μαύρη ή γάλακτος) θερμοκρασίες αλλά και να πετύχουμε την ενδεδειγμένη ρευστότητα και γυαλάδα που απαιτείται σε κάθε περίπτωση, όπως για παράδειγμα όταν φτιάχνουμε ganache (γλάσο σοκολάτας με σοκολάτα και κρέμα γάλακτος)

Ακόμη, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα σωστά σκεύη ενώ είναι εξίσου σημαντικό, να ξέρουμε πώς και πού θα αποθηκεύσουμε τη λιωμένη σοκολάτα που θα περισσέψει όταν πια έχουμε ολοκληρώσει την ζαχαροπλαστική μας αποστολή. Εκτός βέβαια εάν δεν μας περισσέψει καθόλου ή εάν τη χρησιμοποιήσουμε επί τόπου για να φτιάξουμε με ζεστό γάλα, ένα υπερ-πληθωρικό ρόφημα.

Η διαδικασία για το λιώσιμο βήμα – βήμα

Αρχικά λιώνουμε τη σοκολάτα μας είτε σε μπεν μαρί, είτε στον φούρνο μικροκυμάτων. Δίνουμε έμφαση, ώστε στην περίπτωση του μπεν μαρί, το μεταλλικό μπολ να μην ακουμπά στο νερό και φυσικά να μην υπάρχει ίχνος νερού μέσα (ή να πεταχτεί νερό κατά τη διαδικασία βρασμού). Διαφορετικά, η σοκολάτα μας θα «κόψει».

Από την άλλη, αν επιλέξουμε τον φούρνο μικροκυμάτων, φροντίζουμε πρώτα να σπάσουμε την σοκολάτα μας σε μικρά κομμάτια και να την τοποθετήσουμε μέσα σε γυάλινο μπολ πριν την βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Ρυθμίζουμε τον φούρνο ώστε να ζεστάνει τη σοκολάτα, για συνολικά 2′ , με διαλείμματα κάθε 30″ για να την ανακατεύουμε με μια μαρίζ, ώστε να λιώσει ομοιόμορφα.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Η λιωμένη σοκολάτα που θα περισσέψει, θα επαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον εφ’ όσον τοποθετηθεί αεροστεγώς στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, σε στερεή όμως μορφή. Πώς θα γίνει αυτό;

Στρώνουμε μία μεγάλη λαδόκολλα στην επιφάνεια του πάγκου μας και ρίχνουμε πάνω της, τη λιωμένη σοκολάτα απλώνοντάς την, μέχρι τις άκρες της λαδόκολλας και με προσοχή ώστε να μη βγει έξω από αυτές. Περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να σταθεροποιηθεί και να μπορούμε, σε στέρεη πάλι μορφή να την επαναχρησιμοποιήσουμε. Τη σπάμε σε μικρές και μεγαλύτερες πλάκες, τις οποίες και αποθηκεύουμε σε νάιλον σακούλες τροφίμων που κλείνουν με zipper. Τέλος, τοποθετούμε τις σακούλες στο ψυγείο (εάν τις χρησιμοποιήσουμε μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες) ή στην κατάψυξη αν σκοπεύουμε να τις επεξεργαστούμε ξανά, μακροπρόθεσμα (αντέχουν στην κατάψυξη έως και 6 μήνες).

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →