Ηράκλειο: 11oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Σε… οικογενειακό κλίμα η συνάντηση Αυγενάκη με τους αγρότες της Κρήτης

10.02.2024, 12:47

Μία… ωραία ατμόσφαιρα την ώρα που ο αγροτικός κόσμος στην υπόλοιπη Ελλάδα «βράζει»

Είναι να απορεί κανείς από τη στάση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης με αφορμή την… ήπια στάση που έχουν κρατήσει απέναντι στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, στο μέτωπο των διεκδικήσεων σε σημαντικά ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.

Η υπόλοιπη Ελλάδα… βράζει και στην Κρήτη, τη στιγμή που ο πρωτογενής τομέας ασφυκτιά, το οικογενειακό κλίμα, τα χαμόγελα και οι… χειραψίες υποστήριξης αποτελούν μία εικόνα που γεννά ερωτήματα.

Η… παραπάνω απορία προκύπτει αν το βλέμμα στραφεί λίγους μήνες πριν και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι αγροτοσυνδικαλιστές του νησιού τον εκάστοτε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης προκειμένου να επικοινωνήσουν τα κατά γενική ομολογία δίκαια αιτήματά τους.

«Οι κατσούνες των Κρητικών μένουν καλά φυλαγμένες»

Έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής τόνισε στο Cretaone ότι «οι κατσούνες της Κρήτης μένουν καλά φυλαγμένες…» και δεν θα βγουν σε μπλόκα και κινητοποιήσεις. Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αγρότες «μαρσάρουν» τα τρακτέρ τους με φόντο και τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στην Κρήτη ανταλλάσσουν… «ευχαριστώ» για το ήπιο κλίμα που κυριαρχεί και την κατανόηση που υπάρχει!

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε στους παραγωγούς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα (τουλάχιστον για τα μπλόκα που έχουν στηθεί στην ηπειρωτική χώρα) προσπάθησε να διατηρήσει δίαυλους επικοινωνίας με το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να μην εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις αυτές σε αποκλεισμούς διαρκείας των εθνικών οδών ή άλλων μαζικών ενεργειών. Ο Υπουργός έδειξε να κατανοεί, όπως τόνισε, τον προβληματισμό των αγροτών και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν λύσεις.

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με φόντο τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων.

Η Κρήτη απέχει από τον χορό των κινητοποιήσεων και των δυναμικών διεκδικήσεων (σε σχέση με αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος) ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία κινητικότητα. Να υπενθυμίσουμε, ότι συνδικαλιστές του ΚΚΕ, διεκδικούν τα αιτήματά τους με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμβολικά μπλόκα σε Ηράκλειο (κόμβος Πεζών) και Χανιά (Μεγάλα Χωράφια).

Οι τελικές αποφάσεις

Οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής και θα περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μαξίμου και στα όσα θα ακούσουν από τα χείλη του πρωθυπουργού, ώστε να αποφασίσουν αμέσως μετά τις επόμενες κινήσεις τους. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τα τρακτέρ (που θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη στα μπλόκα) θα ξεχυθούν στους δρόμους ενώ πέρα από τους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, θα κατέβουν μαζικά και στην Αθήνα, για συλλαλητήριο μπροστά από τη Βουλή, όπως έχουν τονίσει εκπρόσωποι των αγροτών σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Με ποια μέτρα σκοπεύει να «κάμψει» τις αντιδράσεις των αγροτών