Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Σεισμός σαρώνει την Κρήτη: Πως θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες;

15.01.2024, 10:54

Προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα

Ένας καταστροφικός σεισμός «πλήττει» το δυτικό τμήμα της Κρήτης! Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θέτει σε εφαρμογή όλα όσα προβλέπουν τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, με τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, υλικών και πόρων. Λίγες ώρες αργότερα, ένας ισχυρός μετασεισμός με επίκεντρο αυτή τη φορά το Ηράκλειο, δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Πως θα ανταποκριθούν οι υπηρεσίες του νησιού, απέναντι σε αυτό το φαινόμενο και τις συνέπειές του;

Αυτοί θα είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους – σύμφωνα με πληροφορίες του cretaone.gr – θα κινηθεί η μεγάλη άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024» που προγραμματίζεται να διεξαχθεί επί του πεδίου τον ερχόμενο Απρίλιο στην Κρήτη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων: Από τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις δημόσιες δομές υγείας και την Αυτοδιοίκηση, έως τα εθελοντικά σωματεία αλλά και τον απλό κόσμο, καθώς υπάρχουν σκέψεις στο πλαίσιο της άσκησης να γίνουν και οι διαδικασίες εκκένωσης πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμα: Αποκάλυψη Cretaone.gr: Τα επικίνδυνα ρέματα που απειλούν να πνίξουν το Ηράκλειο

Το… γενικό πρόσταγμα της άσκησης το έχουν δύο κορυφαίοι επιστήμονες. Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) κ. Ευθύμιος Λέκκας και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί «με εντολή του Πρωθυπουργού… Είναι μια άσκηση πεδίου, πλήρους ανάπτυξης, σε όλη δηλαδή την Κρήτη. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που σχεδιάζεται για να εκτελεστεί στον ελλαδικό χώρο και ουσιαστικά πρόκειται για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και όλων των συνοδών φαινομένων τα οποία προκύπτουν από σεισμικό κίνδυνο. Είναι μια άσκηση που έχουμε αρχίσει τον σχεδιασμό της. Θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου επί χάρτου αρχικά και στις αρχές Απριλίου στο πεδίο».

Ο κ. Λέκκας σημείωσε πως η άσκηση «αφορά ένα σύνολο κινδύνων που μπορούν να εκδηλωθούν, δηλαδή σεισμός, τσουνάμι, κατολισθήσεις, μεταθέσεις ακτογραμμών, βιομηχανικό ατύχημα, σε οδικό δίκτυο, σε νοσοκομειακές μονάδες. Η άσκηση έχει ως στόχο να ασκηθούν όλοι οι συμμετέχοντες, να ελέγξουμε τα σχέδια, να εκπαιδεύσουμε ομάδες πληθυσμού και κυρίως κρίσιμες ομάδες όπως οι μαθητές και οι καθηγητές και να εξελιχθεί η άσκηση μέσα από συγκεκριμένα επεισόδια τα οποία θα αναπτυχθούν σε όλη την Κρήτη».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης με τους καθηγηρές Κωνσταντίνο Συνολάκη (αριστερά) και Ευθύμιο Λέκκα. Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης με τους καθηγηρές Κωνσταντίνο Συνολάκη (αριστερά) και Ευθύμιο Λέκκα.

Κορυφώνονται το επόμενο διάστημα οι προετοιμασίες

Στην παρούσα φάση οι επιστήμονες – σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους επικεφαλής εμπλεκόμενων υπηρεσιών – πραγματοποιούν συναντήσεις προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες. Η άσκηση θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, υψηλής έντασης και τα σενάρια άκρως ρεαλιστικά, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν οι «αντοχές» αλλά και οι δυνατότητες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Κρήτης. Μέσα στο Φεβρουάριο θα γίνει επί χάρτου και θα κορυφωθεί τον Απρίλιο, σε ολόκληρο το νησί.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα 24 μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Ηρακλείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι (ακόμα) μια άσκηση όπου… όλα πάνε καλά, αλλά θα περιλαμβάνει σενάρια και καταστάσεις που θα φανερώσουν τις όποιες αδυναμίες και κενά υπάρχουν, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για την κάλυψή τους. Αυτό δηλαδή που πρέπει να έχει ως στόχο, κάθε άσκηση που… σέβεται τον εαυτό της.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας υπογράμμισε ότι «η άσκηση αυτή σχεδιάστηκε σε μια περίοδο ηρεμίας. Δεν σχεδιάστηκε κάτω από αγχωτικές συνθήκες, εντάσσεται σαφώς στην πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες που έχουμε, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τα αδύναμα σημεία μας και να καταστήσουμε την Κρήτη μια περιοχή η οποία θα είναι ανθεκτική στον σεισμικό κίνδυνο».

Ήδη, έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς από τα Χανιά και το Ρέθυμνο, ενώ το διάστημα 20-23 Ιανουαρίου 2024 θα γίνει η αντίστοιχη για Ηράκλειο και Λασίθι.

Διαβάστε ακόμα: Κρήτη: Πρωτιά στις δράσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα