Ηράκλειο: 19oC

Συνταγή: Σιουφικτά σε σύβραση με κρεμμύδι και τυριά από το Λασίθι

27.02.2025, 1:30

Δείτε πως να τα φτιάξετε 

1 ώρα προετοιμασία
20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τα σιουφικτά (ή 1 1⁄2 πακέτο έτοιμα)

250 γρ. αλεύρι σταρένιο, σκληρό + επιπλέον, για το άνοιγμα των φύλλων
10 γρ. αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χυμός από 1/2 λεμόνι
250 ml νερό

Για το σερβίρισμα

50 γρ. στακοβούτυρο ή φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
50 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. τυροζούλι ξηρό (ή ξηρό ανθότυρο Κρήτης)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη σιουφικτών

Για να φτιάξουμε σιουφικτά σε σύβραση με κρεμμύδι και τυριά, από το Λασίθι, ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τον χυμό και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα (ή τα τρίβουμε με τα χέρια μας), μέχρι να νοτίσει ελαφρά το αλεύρι.
Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλα- στο (αν χρειαστεί, ρίχνουμε ελάχιστο νερό επιπλέον), που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.

Μαγείρεμα + Σερβίρισμα

Βάζουμε απλωτά μπόλικο αλεύρι σε ένα ταψί.
Κόβουμε το ζυμάρι σε 4-5 μέρη και πλάθουμε το καθένα σε λεπτό κορδόνι με πάχος περίπου 1 εκ.
Πασπαλίζουμε διαρκώς με αλεύρι όσο πλάθουμε, για να μην κολλάει.
Έπειτα, κόβουμε τα κορδόνια σε κομμάτια μήκους 2-3 εκ.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τα τρία μας δάχτυλα (δείκτης, μέσος, παράμεσος), «σκουφίζουμε» το κάθε κομμάτι, στο μήκος του, δηλαδή το πιέζουμε δυνατά και σκαστά για να λεπτύνει, να κουφώσει (να γίνει λυγισμένο και πολύ λεπτό) για να πάρει το γνωστό σχήμα.
Ρίχνουμε τα κομμάτια που φτιάχνουμε στο ταψί με το αλεύρι και το σείουμε για να καλυφθούν και να μην κολλήσουν.
Τα αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, για να στεγνώσουν κάπως.
Βάζουμε άφθονο, αλατισμένο νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Κοσκινίζουμε καλά τα σιουφιχτά για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Μόλις το νερό κοχλάσει έντονα, προσθέτουμε τα σιουφικτά σε δύο τρεις δόσεις και ανακατεύουμε με τρυπητή κουτάλα, με μεγάλες κινήσεις.
Τα βράζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
Για τη σύβραση, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το στακοβούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει καλά, χωρίς να ροδίσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μεγάλη πιατέλα σκορπίζουμε το μισό τριμμένο τυρί και αδειάζουμε από πάνω τα καυτά σιουφικτά.
Σκορπίζουμε πάνω τους το υπόλοιπο τυρί και από πάνω περιχύνουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών με τα ζουμιά του.
Ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Στο φως της δημοσιότητας το ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Δύο μέρες αναβλύζουν λύματα στην παραλιακή και κανείς δεν ενδιαφέρεται

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κόσμος

Στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γουινέα-Μπισάου μια μέρα πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Φωτιά στο Αρχοντικό – Συναγερμός στην πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

«Εμπνέομαι – Αθλούμαι – ΕυΖώ»: Νέο πρόγραμμα για 4.550 σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Οικονομία

Καταβάλλονται την Παρασκευή 338.080.255 ευρώ σε 1.137.556 δικαιούχους – Δείτε αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Τι λέει ο ιερέας που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση πέντε αγοριών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Πολιτική

Καμπάνια της ευρωβουλευτή Ελεονώρας Μελέτη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Style

Ανδρέας Γεωργίου: Φωτογραφίζεται με την τριών μηνών κόρη του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Πολιτική

Παναγιώτης Λαφάζανης: «Πολιτική αυτοκτονία» για τον Τσίπρα η «Ιθάκη»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →