Ηράκλειο: 25oC

Σοκαριστικά στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα: 64 νεκροί το Α΄ τετράμηνο του 2025 – Ένας στους τρεις άνω των 60 ετών

01.05.2025, 10:23

Μόνο το Α’ τετράμηνο του 2025 είχαμε 64 νεκρούς στους χώρους εργασίας

Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την Εργατική Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα τιμούν σήμερα, αλλά μάλλον δεν έχουν αλλάξει και τόσα πολλά από τότε. Ιδιαίτερα, αν κρίνουμε τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ΟΣΕΤΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), μόνο το Α’ τετράμηνο του 2025 είχαμε 64 νεκρούς στους χώρους εργασίας, ενώ όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης «πάμε δυστυχώς για χρονιά ρεκόρ».

Τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ που παρουσιάστηκαν την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία (28/4) και την Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι άκρως ανησυχητικά. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να εντείνεται από το 2022, όταν είχαν καταγραφεί 104 θύματα από εργατικά δυστυχήματα, ενώ υπήρχαν και 140 σοβαρά τραυματίες.

Το 2023 η Ομοσπονδία κατέγραψε 179 θύματα και 287 σοβαρά τραυματίες. Πέρσι, υπήρξαν 149 νεκροί και 232 σοβαρά τραυματίες και φέτος, με στοιχεία που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου διαπιστώθηκαν άλλα 64 θύματα και 101 σοβαρά τραυματίες. Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι από τους 64 νεκρούς, ένας στους τρεις ήταν άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ είναι «αδιανόητο, εν έτει 2025, να διαπιστώνεται έλλειψη σοβαρής κρατικής εποπτείας, μη τήρηση κανόνων εκ μέρους των εργοδοτών, απουσία επιμόρφωσης και κατάρτισης των εργαζομένων», με αποτέλεσμα να δημιουργείται στην αγορά εργασίας «μια ζοφερή εικόνα».

«Πάμε για 200 νεκρούς το 2025»

Όπως ανέφερε και στο topontiki.gr, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, «η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πάμε για 200 νεκρούς το 2025». Όπως είπε «κάθε μήνας είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Τώρα ανοίγει και ο τουρισμός, θα ξεκινήσει και η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τους μεγάλους ανθρώπους».

Παράλληλα, ο κ. Στοϊμενίδης υπογράμμισε πως υπάρχουν άνθρωποι άνω των 60 ετών που δουλεύουν μέσα στο μεσημέρι με αποτέλεσμα το 10% των θανάτων να οφείλεται στη θερμική καταπόνηση όπως εκτιμά η Κομισιόν. «Οι πολύ χαμηλές συντάξεις αναγκάζουν τον κόσμο να γυρνά στον χώρο εργασίας», πρόσθεσε.

Άξιο ακόμη αναφοράς είναι πως στη χώρα μας, 2.500 άνθρωποι τον χρόνο χάνουν τη ζωή τους λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Ένας αριθμός που σίγουρα προκαλεί εντύπωση.

Όσον αφορά τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς, ο κ. Στοϊμενίδης τόνισε ότι δεν γίνονται, τη στιγμή που η επιθεώρηση εργασίας είναι τρομερά υποστελεχωμένη. Ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις που πραγματοποιούνται έλεγχοι, αποκάλυψε πως γίνονται σε επιχειρήσεις μικρής επικινδυνότητας όπως για παράδειγμα σε ένα γραφείο και όχι σε μια οικοδομή ή ένα χωράφι.

Απαντώντας μάλιστα και στα «ρεκόρ ελέγχων» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση πως γίνονται σε όλη τη χώρα, απάντησε ότι «εκ του αποτελέσματος μάλλον κάτι δεν κάνουν καλά».

«Με τον νόμο Χατζηδάκη το 2021 η επιθεώρηση εργασίας αποκόπηκε από το Υπουργείο Εργασίας, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία», σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Η Eurostat ελέγχει τα στοιχεία της χώρας μας για τα εργατικά δυστυχήματα, καθώς καταγράφονται μόλις 1 στα 4», κατέληξε.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα