Ηράκλειο: 12oC

Σοκολατόπιτα κλασική με γλάσο σοκολάτας

07.12.2025, 22:44

Αναλυτικά η συνταγή

Η αγαπημένη σοκολατόπιτα! Το κέικ σιροπιάζεται με σοκολατένιο σιρόπι και καλύπτεται με γλάσο σοκολάτας.

50′ προετοιμασία
35′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το σιρόπι

200 ml (1 κούπα) νερό
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κακάο (30 γρ.)
1 τσιμπιά αλάτι

Για το κέικ

180 γρ. (1 + 1/3 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το σκεύος
80 γρ. (3/4 κούπας) κακάο
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
250 ml (1 + 1/4 κούπας) ζεστό γάλα
2 αυγά
120 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + λίγο για το σκεύος
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

Για το γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα μαύρη
80 γρ. κουβερτούρα λευκή

Διαδικασία

Σιρόπι

Για να ετοιμάσουμε την κλασική σιροπιαστή σοκολατόπιτα ξεκινάμε από το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα, σταματάμε το ανακάτεμα και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μία βράση.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ζεστό γάλα με τα αυγά, το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού.
Ενώνουμε το μείγμα των υγρών με το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο παραλληλόγραμμο ταψάκι ή πυρέξ με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. Μπορεί να είναι και αλουμινένιο ταψάκι μιας χρήσης.
Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά και δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα: τρυπάμε το κέντρο του κέικ με αυτήν και, αν βγει πολύ υγρή και λερωμένη με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να κρυώσει καλά.

Γλάσο

Ψιλοκόβουμε και λιώνουμε τη μαύρη κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις είναι έτοιμη, την αδειάζουμε πάνω από την κρύα πια σοκολατόπιτα.
Αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο.
Λιώνουμε και τη λευκή κουβερτούρα και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα κουνώντας γρήγορα το χέρι μας για να σχηματίσουμε λευκές γραμμές στην επιφάνεια του σοκολατένιου γλάσου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Style

Σοκολατόπιτα κλασική με γλάσο σοκολάτας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Κόσμος

Ισπανία: Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τενερίφη – Παρασύρθηκαν από τα κύματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Οι αγρότισσες στην πρώτη γραμμή των μπλόκων – «Πρέπει να παλέψουμε»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Κρήτη

Πανικός σε φωταγώγηση δέντρου στην Κρήτη λόγω πυροβολισμών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Κόσμος

Κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 3,5 εκατ. ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Ακόμα ένα τροχαίο στην Κίσσαμο – 4 τραυματίες, ανάμεσά τους μητέρα με παιδί (Φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Υγεία

Πως θα προστατευθούμε από τις ιώσεις του χειμώνα;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Ελλάδα

Αυξημένη προσοχή στα χριστουγεννιάτικα φωτάκια: Οι οδηγίες της Πυροσβεστικής για ασφαλείς γιορτές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Ταξίδια

5 μαγικά σημεία για να απολαύσεις τη Μπρατισλάβα… από ψηλά

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →