Ηράκλειο: 20oC

Σούπα με πατάτα, καρότο και ρίγανη

07.10.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Λαχταριστή και σούπερ γευστική σούπα με πατάτα, καρότο και ρίγανη. Σε μεγάλο πιάτο είναι ό,τι πρέπει για το καθημερινό τραπέζι, ενώ με μια μικρή γαρνιτούρα και σερβιρισμένη σε ποτηράκι κάνει και για γιορτή!

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 3 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 80 ml λευκό κρασί ή λευκό μαρτίνι (βερμούτ)
  • 1½ λίτρο ζεστός ζωμός κότας ή ζεστό νερό *
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά σχοινόπρασο ή μαϊντανός)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σούπα με πατάτα, καρότο και ρίγανη, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Έπειτα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 1-2 λεπτά, ίσα να μαραθεί και να γυαλίσει.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό, ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα φέρνουμε 1-2 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί ή το βερμούτ.
  5. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και αλατοπίπερο.
  6. Μόλις το υγρό πάρει μια γερή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 20-25 λεπτά.
  7. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ (ή στο μπλέντερ ή στο μούλτι σε δόσεις) το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να γίνει μια λεία, βελούδινη σούπα.
  8. Αν η σούπα βγει πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Αν είναι πιο ρευστή από όσο μας αρέσει, τη σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας.
  9. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
  10. Μοιράζουμε, τη σούπα με πατάτα, καρότο και ρίγανη, σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό.
  11. Πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας και σερβίρουμε συνοδεία φρυγανισμένου ψωμιού.
  12. Για πιο χορταστικό γεύμα, μπορούμε να ψήσουμε στο τηγανάκι σε ελάχιστο λάδι 2-3 χωριάτικα λουκάνικα.

Μυστικά

* Αν θέλουμε, βάζουμε στο ζεστό νερό λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου και τα αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να εκχυλιστεί το άρωμά τους. Σουρώνουμε το νερό προτού το χρησιμοποιήσουμε. Το μυρωδάτο αυτό υγρό ταιριάζει πολύ στην πατατόσουπα.

πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Social media: Όριο ηλικίας 16 χρόνων προτείνει το ευρωκοινοβούλιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας 27 και 28 Νοεμβρίου λόγω εργασιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Νέα μόνωση στη στέγη του κλειστού γηπέδου Κλαδισού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη 27χρονος που έτρεχε με 162 χιλιόμετρα στη Λεωφόρο Μαραθώνος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

50χρονος κυνηγός πέθανε προσπαθώντας να σωθεί από τσίμπημα μέλισσας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ηράκλειο

Οδύνη στη Μεσαρά: Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Φαιστού για τον αδόκητο χαμό του 19χρονου Ραφαήλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ηράκλειο

Η οδική ασφάλεια στο επίκεντρο: Ανώτατο όριο ταχύτητας στην πόλη του Ηρακλείου τα 30 χιλιόμετρα/ώρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

1 χρόνος χωρίς τον Βαρδή I. Βαρδινογιάννη – Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση μνήμης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Χωρίς IBAN δεν γίνονται πληρωμές – Προειδοποίηση σε 100.000 δικαιούχους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο: Ζευγάρι εκτρέφει γάτες για να τις τρώει!

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →