Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Λαχταριστή και σούπερ γευστική σούπα με πατάτα, καρότο και ρίγανη. Σε μεγάλο πιάτο είναι ό,τι πρέπει για το καθημερινό τραπέζι, ενώ με μια μικρή γαρνιτούρα και σερβιρισμένη σε ποτηράκι κάνει και για γιορτή!
Υλικά
Μερίδες: 4
- 3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- 3 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδο (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 δαφνόφυλλο
- 80 ml λευκό κρασί ή λευκό μαρτίνι (βερμούτ)
- 1½ λίτρο ζεστός ζωμός κότας ή ζεστό νερό *
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά σχοινόπρασο ή μαϊντανός)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σούπα με πατάτα, καρότο και ρίγανη, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Έπειτα, σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 1-2 λεπτά, ίσα να μαραθεί και να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό, ίσα να σκορπίσουν το άρωμά τους.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα φέρνουμε 1-2 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί ή το βερμούτ.
- Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό και αλατοπίπερο.
- Μόλις το υγρό πάρει μια γερή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, για περίπου 20-25 λεπτά.
- Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ (ή στο μπλέντερ ή στο μούλτι σε δόσεις) το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέχρι να γίνει μια λεία, βελούδινη σούπα.
- Αν η σούπα βγει πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Αν είναι πιο ρευστή από όσο μας αρέσει, τη σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
- Μοιράζουμε, τη σούπα με πατάτα, καρότο και ρίγανη, σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό.
- Πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας και σερβίρουμε συνοδεία φρυγανισμένου ψωμιού.
- Για πιο χορταστικό γεύμα, μπορούμε να ψήσουμε στο τηγανάκι σε ελάχιστο λάδι 2-3 χωριάτικα λουκάνικα.
Μυστικά
* Αν θέλουμε, βάζουμε στο ζεστό νερό λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου και τα αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να εκχυλιστεί το άρωμά τους. Σουρώνουμε το νερό προτού το χρησιμοποιήσουμε. Το μυρωδάτο αυτό υγρό ταιριάζει πολύ στην πατατόσουπα.

Δημοφιλή
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Χανιά: Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου Γιάννη - «Ο πατέρας μου με έστελνε στο σπίτι του και εκείνος με βίαζε»
Νεκρός 19χρονος στρατιώτης μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Δίνει μάχη για την ζωή ακόμη ένας
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Ανείπωτος θρήνος: Από την Κρήτη ο 19χρονος στρατιώτης που σκοτώθηκε στη Ρόδο μετά από έκρηξη χειροβομβίδας
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη