Ηράκλειο: 25oC

Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα

19.03.2025, 0:29

Αγαπημένο πιάτο για τη Σαρακοστή

Μία κλασική συνταγή, σουπιές με τα χόρτα, στα πιο ωραία του, σε συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι χόρτα μας αρέσουν.

Υλικά

Μερίδες: για 4 άτομα

  • 1 κιλό σουπιές, καθαρισµένες
  • 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 πράσο
  • 8 φρέσκα κρεµµυδάκια
  • 1/2 κιλό ζοχιά, καθαρισµένα
  • 1/2 κιλό ραδίκια
  • 1 µάτσο µάραθο
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυµός από 1 λεµόνι
  • αλάτι, πιπέρι µαύρο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα βάζουµε τις σουπιές σε µια κατσαρόλα, προσθέτουµε 3 φλιτζάνια νερό και τις βράζουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσοχή, δοκιµάζουµε γιατί δεν θέλουµε να παραβράσουν και να γίνουν σαν σχοινί.
  2. Τις σουρώνουµε (κρατάµε 1 ποτήρι ζωµό) και τις κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια.
  3. Στο µεταξύ, πλένουµε, καθαρίζουµε και κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια τα χορταρικά. Το µάραθο, τα κρεµµυδάκια, το κρεµµύδι και το πράσο τα ψιλοκόβουµε.
  4. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουµε στο λάδι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεµµύδι, τα κρεµµυδάκια και το πράσο µέχρι να ροδίσουν απαλά.
  5. Προσθέτουµε το σκόρδο, τσιγαρίζουµε για λίγο ακόµη και ρίχνουµε τα ζοχιά και τα ραδίκια.
  6. Αλατίζουµε, ανακατεύουµε να λαδωθούν και να αρχίσουν να µαραίνονται.
  7. Μετά προσθέτουµε το 1 ποτήρι ζωµό που κρατήσαµε (όχι παραπάνω, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά) και σκεπάζουµε.
  8. Μαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν τα χόρτα – ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι. Παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό, αν και κατά πάσα πιθανότητα το φαγητό θα είναι εντάξει από υγρά. Μάλιστα, µόλις αρχίσουν να µαλακώνουν τα χόρτα, καλό είναι να ξεσκεπάσουµε την κατσαρόλα ώστε να εξατµιστούν τα παραπανίσια υγρά.
  9. Τα τελευταία 2 – 3 λεπτά ρίχνουµε τις σουπιές, το λεµόνι και το µάραθο, αλατίζουµε αν χρειάζεται και πιπερώνουµε.
  10. Τρώγεται ζεστό, χλιαρό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.

Μυστικά

Από το ζουµί των σουπιών χρησιµοποιούμε ένα µέρος για το µαγείρεµα των χόρτων, προσθέτοντας έτσι πόντους νοστιµιάς στο φαγητό. Χόρτα µπορούµε να βάλουμε διάφορα, ό,τι βρούµε στην αγορά – όσο περισσότερα, τόσο πιο νόστιµο το φαγητό.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Τι σημαίνει η λέξη «παρόλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μέχρι και σε ΚΤΕΟ – Διπλασιασμοί επιδοτήσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Υγεία

Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Διαβάστε περισσότερα