Ηράκλειο: 24oC

Σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα

30.03.2025, 13:35

Νηστίσιμη συνταγή

Ένα κλασικό πιάτο, σουπιές με τα χόρτα, στα πιο ωραία του, σε συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι χόρτα μας αρέσουν.

Υλικά

Μερίδες: για 4 άτομα

  • 1 κιλό σουπιές, καθαρισµένες
  • 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 πράσο
  • 8 φρέσκα κρεµµυδάκια
  • 1/2 κιλό ζοχιά, καθαρισµένα
  • 1/2 κιλό ραδίκια
  • 1 µάτσο µάραθο
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυµός από 1 λεµόνι
  • αλάτι, πιπέρι µαύρο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές γιαχνί με άγρια χόρτα βάζουµε τις σουπιές σε µια κατσαρόλα, προσθέτουµε 3 φλιτζάνια νερό και τις βράζουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσοχή, δοκιµάζουµε γιατί δεν θέλουµε να παραβράσουν και να γίνουν σαν σχοινί.
  2. Τις σουρώνουµε (κρατάµε 1 ποτήρι ζωµό) και τις κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια.
  3. Στο µεταξύ, πλένουµε, καθαρίζουµε και κόβουµε σε µεγάλα κοµµάτια τα χορταρικά. Το µάραθο, τα κρεµµυδάκια, το κρεµµύδι και το πράσο τα ψιλοκόβουµε.
  4. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουµε στο λάδι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, το κρεµµύδι, τα κρεµµυδάκια και το πράσο µέχρι να ροδίσουν απαλά.
  5. Προσθέτουµε το σκόρδο, τσιγαρίζουµε για λίγο ακόµη και ρίχνουµε τα ζοχιά και τα ραδίκια.
  6. Αλατίζουµε, ανακατεύουµε να λαδωθούν και να αρχίσουν να µαραίνονται.
  7. Μετά προσθέτουµε το 1 ποτήρι ζωµό που κρατήσαµε (όχι παραπάνω, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά) και σκεπάζουµε.
  8. Μαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν τα χόρτα – ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο σκληρά είναι. Παρακολουθούµε µήπως χρειαστεί να προσθέσουµε νερό, αν και κατά πάσα πιθανότητα το φαγητό θα είναι εντάξει από υγρά. Μάλιστα, µόλις αρχίσουν να µαλακώνουν τα χόρτα, καλό είναι να ξεσκεπάσουµε την κατσαρόλα ώστε να εξατµιστούν τα παραπανίσια υγρά.
  9. Τα τελευταία 2 – 3 λεπτά ρίχνουµε τις σουπιές, το λεµόνι και το µάραθο, αλατίζουµε αν χρειάζεται και πιπερώνουµε.
  10. Τρώγεται ζεστό, χλιαρό ή σε θερµοκρασία δωµατίου.

Μυστικά

Από το ζουµί των σουπιών χρησιµοποιούμε ένα µέρος για το µαγείρεµα των χόρτων, προσθέτοντας έτσι πόντους νοστιµιάς στο φαγητό. Χόρτα µπορούµε να βάλουμε διάφορα, ό,τι βρούµε στην αγορά – όσο περισσότερα, τόσο πιο νόστιµο το φαγητό.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 13 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025: Νικηφόρο ξεκίνημα για την Εθνική, 75-66 την Ιταλία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Αθλητικά

Νίκησε 2-0 την Άντερλεχτ και «πέταξε» για τη League Phase του Conference η ΑΕΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Ελλάδα

Πλακιάς για το πόρισμα της Πυροσβεστικής: «Κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέματα και οι συνωμοσίες»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αύριο το τελευταίο αντίο στον Νίκο Καλυβιανάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Αυτά τα ζώδια έρχονται αντιμέτωπα με μια αποκάλυψη τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ανώγεια: Η Αριστέα Ξυλούρη ορίστηκε νέα Γενική Γραμματέας του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

Ισοπέδωσε 5-0 τη Ριέκα ο ΠΑΟΚ και προκρίθηκε στη League Phase του Europa League

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Χανιά: Αγανακτισμένοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι – «Δεν έχουμε λάβει ακόμη το επίδομα των 100 ευρώ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση Τζόκερ (28/8): Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.300.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Αθλητικά

«Χρυσή» ισοπαλία ο Παναθηναϊκός και πρόκριση στη League Phase του Europa League

Διαβάστε περισσότερα