Ηράκλειο: 34oC

Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια και σταφίδες

28.10.2024, 14:11

Ένα ιδιαίτερα γευστικό πιάτο

Οι σουπιές είναι εκ των ων ουκ άνευ στα τσιπουράδικα. Πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι οι ψητές στα κάρβουνα, αλλά τις κάνουν συχνά και μαγειρευτές. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πιο ιδιαίτερη και τραβάει μπόλικο τσίπουρο.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και ολόκληρες
  • 4 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
  • 100 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 2 πιπεριές κέρατο, σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια και σταφίδες βάζουμε τις σουπιές ολόκληρες σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσοχή, δοκιμάζουμε, γιατί δεν θέλουμε να παραβράσουν και να γίνουν σαν σχοινί.
  3. Σουρώνουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές και τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε τις πιπεριές κέρατο και την πιπεριά Φλωρίνης, τις σταφίδες και τις ντομάτες.
  7. Συμπληρώνουμε με 200 ml ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
  8. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον πελτέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μελώσει το φαγητό.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment