Ηράκλειο: 30oC

Σουβλάκι μανιταριών από τον Άκη Πετρετζίκη!

06.02.2024, 1:06

Το απόλυτο σουβλάκι για vegetarians, vegans και όχι μόνο

Μια διαφορετική χορτοφαγική εκδοχή για σουβλάκι με μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους! Το απόλυτο σουβλάκι για vegetarians, vegans και όχι μόνο!

Θα χρειαστείτε:

  • 300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μουστάρδα, απαλή
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 40 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη vegan cocktail sauce

  • ½ κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
  • ½ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 60 γρ. κέτσαπ
  • 3 κ.σ. vegan μαγιονέζα

Για το σερβίρισμα

  • 500 γρ. πατάτες τηγανητές
  • 4 αραβικές πίτες, καλαμποκιού, κομμένες στα 4

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (ή στη μέγιστη θερμοκρασία του φούρνου μας) στον αέρα.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
  • Λιώνουμε τις σκελίδες σκόρδου με την πλαϊνή πλευρά ενός μαχαιριού, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια πορτομπέλο στα 4 και τα ρίχνουμε στη μαρινάδα.
  • Ανοίγουμε τα μανιτάρια πλευρώτους με τα χέρια μας ώστε να τα χωρίσουμε και τα ρίχνουμε ολόκληρα στο μπολ.
  • Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τις προσθέτουμε στο μπολ.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι στα 4, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. (Προαιρετικά μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να μαριναριστούν.)
  • Συνθέτουμε 6 σουβλάκια, περνώντας σε ξύλινα καλαμάκια εναλλάξ 2-3 κομμάτια από το κάθε λαχανικό.
  • Τοποθετούμε τα σουβλάκια σε ένα ταψί με σχάρα, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη vegan cocktail sauce

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ την πάπρικα, το σκόρδο, την κέτσαπ και τη μαγιονέζα, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Για το σερβίρισμα

  • Τοποθετούμε τα σουβλάκια σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες, αραβικές πίτες και την cocktail sauce.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα τυλιχτό με τα ίδια υλικά.