Ηράκλειο: 33oC

Σπανάκι με σουπιές

08.04.2025, 0:43

Δείτε τη συνταγή

Μια κλασική αγιορείτικη συνταγή που τη νοστιμίζουν πολύ η πληθωρική ποσότητα ελαιόλαδου και τα φρέσκα μυρωδικά.

Υλικά
Μερίδες: 4-6

  • 800 γρ. σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο), σε μέτρια κομμάτια
  • 900 γρ. σουπιές, καθαρισμένες, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
  • 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένος ξερός δυόσμος
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1⁄2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Διαδικασία

  • Για σπανάκι με σουπιές, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το σέλινο και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  • Ρίχνουμε το σπανάκι και 300 ml νερό και δυναμώνουμε τη φωτιά, μέχρι το υγρό να κοχλάσει και το σπανάκι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τις σουπιές, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα ντοματάκια, τους κόκκους πιπέρι και τον δυόσμο.
  • Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
  • Προσθέτουμε τις δάφνες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
  • Ρίχνουμε το ρύζι και περίπου 300 ml νερό και ανακατεύουμε απαλά ή σείουμε την κατσαρόλα για να σκορπίσει ομοιόμορφα το ρύζι.
  • Μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά (ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι) και προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τους υδρατμούς.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment