Ηράκλειο: 24oC

Σπάτουλα: το παραδοσιακό γλυκό της Καλαμπάκας

17.02.2024, 0:11

Ένα καταπληκτικό τοπικό γλυκό 

Συνδυάζει τρυφερό παντεσπάνι με καρύδι, μοναδική κρέμα βανίλιας και κανέλα, τι άλλο να ζητήσει κανείς!

Διαδικασία

Βήμα 1

Παντεσπάνι: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλάτι και, μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια και σταματάμε το χτύπημα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα αλεύρι – καρύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 2

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 εκ., ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°C στον αέρα για περίπου 50΄. Αφήνουμε εκτός φούρνου.

Βήμα 3

Σιρόπι: Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4΄-5΄. Αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε το παντεσπάνι κουταλιά-κουταλιά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει.

Βήμα 4

Κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι ανακατεύοντας πολύ καλά με αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τους κρόκους και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.

Βήμα 5

Την αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα, ανακατεύοντάς τη συχνά για να μην πιάσει κρούστα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στην κρέμα.

Βήμα 6

Περιχύνουμε με την κρέμα το παντεσπάνι, πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και αφήνουμε τη σπάτουλα να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες. Σερβίρουμε με επιπλέον καρυδόψιχα και κανέλα.

Υλικά

Μερίδες 9-12

Για το παντεσπάνι

    • 110 γρ. αλεύρι
    • 100 γρ. καρυδόψιχα
    • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
    • 5 αυγά
    • 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
    • 1 + 3/4 κουτ. γλυκού κανέλα
    • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
    • 1 κάψουλα βανιλίνη
    • 20 γρ. βούτυρο για το σκεύος

Για την κρέμα

    • 750 ml γάλα φρέσκο
    • 90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
    • 2 κρόκους αυγών
    • 2 κάψουλες βανιλίνη
    • 100 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σιρόπι

    • 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    • 350 ml νερό
    • 1 ξυλάκι κανέλα
    • 2 φλούδες πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

  • καρυδόψιχα τριμμένη
  • κανέλα, σκόνη

Φωτογραφία; Εύα Μονοχάρη

πριν από 2 λεπτά
Αθλητικά

Euroleague: Πρώτος στα power rankings ο Ολυμπιακός, τρίτος ο Παναθηναϊκός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιώργου Λυγγερίδη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Κρήτη

Φονικό στην Κίσσαμο: Την πόρτα του ανακριτή περνά αύριο ο 22χρονος που σκότωσε τον θείο του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή μεταξύ νεαρών στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Πολιτική

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή την παραίτηση του Ιωάννη Kαϊμακάμη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Λάρισα: Μάχη για τη ζωή του δίνει το μωρό που υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Αθλητικά

ΕΠΣΗ: Συστάσεις στα σωματεία για γιατρούς και απινιδωτές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

«Τρεις Ιστορίες σε γκρίζο χρώμα» – Συγκινητική εκδήλωση από τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Style

Στέλιος Κρητικός στο CretaoneTV: Η σχέση του με το νησί και το πηγαίο… οικογενειακό χιούμορ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Ηλικιωμένη γυναίκα δέχθηκε άγριο χτύπημα ενώ τάιζε αδέσποτες γάτες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →