Προειδοποιήσεις για τεράστια ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο
Τη λήψη άμεσων μέτρων επισήμανε ο πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κρήτης και νυν μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, κ. Αλέκος Στεφανάκης ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού της πανώλης μεταξύ των οποίων πρέπει η Κρήτη να κλείσει και σε περίπτωση που κάποιος κτηνοτρόφος έχει πάρει αιγοπρόβατα χωρίς να προβεί στις απαιτούμενες διαδικασίες να το δηλώσει.
Αυτό ανέφερε ο κ. Στεφανάκης ενώ έκανε σαφές πως τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό ώστε να περιοριστεί δραστικά, κάνοντας όμως σαφές πως η πανώλη στα αιγοπρόβατα ισοδυναμεί με ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο.
Ειδικότερα, αγωνία προκαλεί στους πολίτες και στην Κρήτη, η είδηση για την εμφάνιση της πανώλης σε κοπάδι στα Αστερούσια. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Κρήτη αλλά και άλλες γεωγραφικές περιοχές που βιώνουν τον ιό αυτό στα αιγοπρόβατά τους όπως η Θεσσαλία, η Κομοτηνή κτλ. Τι είναι όμως αυτός ο ιός; Πόσο επικίνδυνος είναι και τι επιπτώσεις έχει για τη δημόσια υγεία; Και τι λένε οι ευρωπαϊκές οδηγίες;
Αυτά τα ερωτήματα είναι κομβικής σημασίας. Το cretaone.gr επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. Παραρτήματος Κρήτης και νυν μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, κ. Αλέκο Στεφανάκη ο οποίος έκανε σαφές πως πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες να είναι σαφείς και αυστηρές. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν κρούσματα ζώου σε μια περιοχή, τότε υπάρχει πρόβλεψη για θανάτωση και υγειονομική ταφή.
Θανάτωση ζώων και υγειονομική ταφή
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Στεφανάκης: «Η πανώλη είναι ένα νόσημα των προβάτων και των αιγών πράγμα που σημαίνει πως προκαλεί ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο. Είναι ιός και μόλις μπει σ΄ ένα κοπάδι σκορπίζει και μολύνει όλα τα ζώα εκτροφής ασχέτως εάν αρρωσταίνουν ή όχι. Δεν ενοχλεί τον άνθρωπο. Δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία ούτε με τα τρόφιμα. Η Ευρώπη έχει βάλει την πανώλη στον πίνακα των νοσημάτων που επιθυμεί να τα εκριζώσει. Δεν θέλει να τα έχει στην περιοχή της. Με βάση την οδηγία, όταν βρίσκεται ένα κρούσμα ζώου σε μια περιοχή, η περιοχή τότε χαρακτηρίζεται θετική και ξεκινάει η διαδικασία της εκρίζωσης, δηλαδή της θανάτωσης και της υγειονομικής ταφής. Αυτά ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Το πρόβλημα όπως αναφέρει ο κ. Στεφανάκης είναι πως στην Κρήτη τα αιγοπρόβατα είναι ελευθέρας βοσκής πράγμα που σημαίνει πως ο ιός μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθεί. «Η πανώλη στην Κρήτη είναι σοβαρό θέμα καθώς έχουμε αρκετές πυκνότητες ζώων. Τα ζώα μας δεν είναι σταθμισμένα στη Θεσσαλία. Τα ζώα μας είναι ελευθέρας εκτροφής. Εάν έχουμε διασπορά του ιού, θα έχουμε απίστευτα προβλήματα» είπε.
Πως ξεκίνησε η μόλυνση των ζώων
Ο κ. Στεφανάκης που συνεργάζεται ερευνητικά και επιστημονικά με την Περιφέρεια Κρήτης δίνει αποκλειστικά στοιχεία γύρω από το τι έγινε. Δύο κτηνοτρόφοι αγόρασαν μηρυκαστικά από τη Γαλλία και στη συνέχεια τα άφησαν ελεύθερα σε μια μολυσμένη εκτροφή αιγοπροβάτων στη Λάρισα όπου ήταν η αιτία και έτσι ξεκίνησε το μεγάλο κακό. Ωστόσο επισημαίνει πως πρέπει από εδώ και έπειτα να υπάρξουν άμεσα μέτρα. Ο κ. Στεφανάκης τονίζει πως σε περίπτωση που κάποιος έχει πάρει ζώα χωρίς να έχει προβεί στις τυπικές διαδικασίες να το δηλώσει άμεσα.
«Δύο κτηνοτρόφοι αγόρασαν ζώα από τη Γαλλία. Αυτοί πήγαν και τα άφησαν ελεύθερα σε μια μονάδα στη Λάρισα που ήταν μολυσμένη. Μολύνθηκαν οι εκτροφές. Οι εκτροφές αυτές μπήκαν στο σύστημα επιτήρησης της Ε.Ε. και προς τιμή της η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με φορείς από τα υπουργεία έγινε η θανάτωση των ζώων των εκτροφών. Και παράλληλα γίνεται έλεγχος για να ελεγχθούν τα κοπάδια που βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. Οπότε είμαστε σε αυτό το σημείο. Η Κρήτη πρέπει να κλείσει. Πρέπει να προστατευτεί. Να μην έρχονται μολυσμένα ζώα από πάνω. Να μην έρχονται μολυσμένα σφαγεία. Και αν έφεραν ζώα χωρίς τις τυπικές διαδικασίες να το πουν τώρα χωρίς να είναι αργά» σημείωσε.
Δεν μεταδίδεται ο ιός στον άνθρωπο
Τέλος ο κ. Στεφανάκης υπογραμμίζει πως είναι αισιόδοξος πως θα κυλήσει θετικά η κατάσταση, ενώ έκανε σαφές εκ νέου πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο. «Η πανώλη στα μηρυκαστικά αυτά δε μεταδίδεται ούτε στον άνθρωπο ούτε στους σκύλους ούτε στις γάτες. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αλλά μόλις μπει ο ιός αυτός σε μια εκτροφή προβάτων, κάνει απίστευτες ζημιές. Επειδή είχα την εμπειρία από τον πυρετό του καταρροϊκού που είχε έρθει μ΄ ένα σχεδόν παρόμοιο τρόπο στην Κρήτη και ανασκουμπώθηκαν οι υπηρεσίες της Κρήτης και έγινε εκρίζωση του νοσήματος, είμαι αισιόδοξος πως όλα θα πάνε καλά. Έχουμε επαγγελματίες κτηνοτρόφους και σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπου ο ίδιος ο περιφερειάρχης ασχολείται, είμαι αισιόδοξος πως θα επιλυθεί άμεσα το ζήτημα» υποστήριξε.
Διαβάστε επίσης
Κρήτη – πανώλη αιγοπροβάτων: Ασφαλή και ελεγμένα τα κρέατα που πωλούνται στα κρεοπωλεία
Χανιά: Οδηγίες για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών
Πανώλη των αιγοπροβάτων: Τι είναι και πώς επηρεάζει ζώα και ανθρώπους Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό