Ηράκλειο: 25oC

Στο Κάιρο την Τετάρτη ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης – Θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

01.06.2025, 18:54

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί αυτή την Τετάρτη 4 Ιουνίου στοΚάιρο, συνοδευόμενος από στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι, με το ζήτημα της Μονής Σινά να είναι στο επίκεντρο.

Με ποιες θέσεις πηγαίνει η Ελλάδα στην Αίγυπτο

Αντιμέτωπη με την δικαστική απόφαση που στερεί από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά την κυριότητα στα περιουσιακά στοιχεία, βρίσκεται η Αθήνα, που επιθυμεί να διαπιστώσει τις προθέσεις του Καΐρου και να ζητήσει σεβασμό στη συνεννόηση για εξωδικαστικό διακανονισμό.

Στο τρίτο άρθρο του διακανονισμού αναγνωριζόταν η ιδιοκτησία της Μονής:

«…αποτελούν ιδιοκτησία του Μοναστηριού που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Δόγμα».

Η Αθήνα επιμένει αυτό το άρθρο να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών, είναι έτοιμη για προσαρμογές, όχι όμως αλλαγές που θα ανατρέπουν τη φιλοσοφία της Συμφωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη διατήρησης του ελληνορθόδοξου και προσκυνηματικού χαρακτήρα της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης.

Το Κάιρο άφησε να περάσει ο χρόνος χωρίς να υπογράψει τη Συμφωνία, περιμένοντας την έκδοση απόφασης του Δικαστηρίου, το οποίο αναγνωρίζει την κυριότητα στο αιγυπτιακό κράτος.

Η ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας ανέφερε:

«…Η δέσμευση της Αιγύπτου για τη διατήρηση του ιερού χαρακτήρα της Μονής… ενισχύεται από τη δικαστική απόφαση…».

Η αιγυπτιακή πλευρά προσπαθεί να αποσυνδέσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς από τη θρησκευτική λειτουργία της Μονής.

Το Δικαστήριο παραχώρησε στους μοναχούς μόνο το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων, με ιδιοκτησία στο κράτος και διαχείριση από την Υπηρεσία Προστασίας Αρχαιοτήτων.

Οι μοναχοί, μετά από 1.500 χρόνια λειτουργίας, καθίστανται «φιλοξενούμενοι» στη Μονή.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί διατήρηση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, αλλά δεν αποδέχεται τετελεσμένα. Η Αθήνα μπορεί να ασκήσει πίεση επικαλούμενη τις σχέσεις με την ΕΕ, από την οποία η Αίγυπτος αναμένει 25 δισ. ευρώ βοήθεια.

Ενδεχόμενες αντιδράσεις και στις ΗΠΑ, αν ενισχυθεί η εικόνα ότι το Κάιρο θίγει ένα χριστιανικό μνημείο.

Αναζητείται συμβιβασμός, ώστε να καλυφθεί η αιγυπτιακή πλευρά, χωρίς να ακυρώνεται η ουσία του διακανονισμού.

Σημαντική θεωρείται η διασφάλιση της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων και η προστασία των ιστορικών χώρων, ακόμα και αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Όμως, χωρίς ιδιοκτησία, η Μονή κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε τουριστικό προορισμό, χωρίς βιωσιμότητα για τους μοναχούς.

Η απόφαση του Δικαστηρίου καθιστά ιδιοκτήτη το αιγυπτιακό κράτος. Μια μελλοντική κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει σημερινές εγγυήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες. Ορίστηκε τελικά εκπρόσωπος ο κυβερνήτης του Νοτίου Σινά, και επετεύχθη συμφωνία για πλήρη ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής.

Υπήρχε σχέδιο για υπογραφή Μνημονίου, με ρύθμιση θεμάτων διαμονής και υπηκοότητας των μοναχών.

Ωστόσο, το αιγυπτιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλέστηκε ένσταση, ανατρέποντας αιφνιδιαστικά τη συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά επεδίωξε εξηγήσεις, οι οποίες ποτέ δεν δόθηκαν, καθώς όλα δείχνουν προσχεδιασμένη καθυστέρηση μέχρι την έκδοση της απόφασης που ακυρώνει τον διακανονισμό.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα