Ηράκλειο: 14oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Στο Πεκίνο για το συνέδριο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής ο Αριστείδης Τσατσάκης

23.10.2023, 17:37

Κεντρικό θέμα της ομιλίας του επίδραση της μακροχρόνιας έκθεσης σε χαμηλές δόσεις ποικίλων χημικών ουσιών και ενώσεων, αλλά και του συνδυασμού αυτών

Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης, Ακαδημαϊκός, Διευθυντής του Τμήματος Τοξικολογίας & Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Νομπελίστας Χημείας Δρ Lewitt από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ήταν οι κύριοι ομιλητές στο διεθνές συνέδριο για την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική που διοργανώθηκε στο Πεκίνο από την κινεζική κυβέρνηση και τον όμιλο εταιρειών Alpha (11-13 Οκτωβρίου 2023).

Ο Αριστείδης

Στην ομιλία του ο Καθηγητής, με σαφείς αναφορές στις αρχές του Ιπποκράτη, «φάρμακο να είναι η τροφή μας» και του Κλεόβουλου του Ρόδιου «μέτρον άριστον», επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της σωστής δοσολογίας, αναφέρθηκε στο μοντέλο RLRS (Real Life Risk-Simulation) που έχει αναπτύξει. Το σύγχρονο αυτό μοντέλο μελετά την επίδραση της μακροχρόνιας έκθεσης σε χαμηλές δόσεις ποικίλων χημικών ουσιών και ενώσεων, αλλά και του συνδυασμού αυτών, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι είτε ευνοϊκό είτε όχι για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το RLRS με τη χρήση κατάλληλων βιοδεικτών, μεταξύ των οποίων και αυτού των τελομερών, μελετά την επίδραση των χαμηλών δόσεων στη συνολική υγεία του ατόμου. Τα τελομερή είναι αλληλουχίες που δρουν προστατευτικά στο DNA μας και το μήκος τους επηρεάζεται από ποικίλους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα τελομερή μπορεί να αποτελέσουν δείκτη μεταβολικής υγείας, δείκτη φλεγμονής, αλλά και δείκτη προσδιορισμού της βιολογικής μας ηλικίας, η οποία μπορεί να διαφέρει από τη χρονολογική.

Η ανάπτυξη των νέων, καινοτόμων μεθόδων και προϊόντων του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη για την αξιολόγηση της γενετικής μας υγείας, τα exposomics προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των κρατικών εργαστηρίων της Κίνας και μεγάλων ομίλων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση των τεχνικών αυτών στην τεκμηρίωση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Με τις επιστημονικές παρουσιάσεις του αναδείχθηκαν οι μεγάλες προοπτικές για τη σύναψη συμφωνιών για τη μεταφορά αυτής της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Κίνα και τη δημιουργία μίας σειράς ελληνικών satellite εργαστηρίων για την ανάπτυξη τεχνολογιών για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες υπό την καθοδήγησή του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη και της επιστημονικής και ερευνητικής του ομάδας, γεγονός που αποτελεί σημαντική διάκριση και διεθνή αναγνώριση της σύζευξης αριστείας και καινοτομίας που χαρακτηρίζει το έργο τους.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξή του:

«Η επιστήμη πίσω από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική θα μπορούσε να είναι ασαφής στα μάτια του δυτικού κόσμου. Αυτό το συμπόσιο παρείχε μια καλή πλατφόρμα για την επικοινωνία μεταξύ των ερευνητών σχετικά με τα διαφορετικά περιβάλλοντά τους. Σε αυτό το συμπόσιο συμμετείχαν πολλοί νέοι ερευνητές πάνω στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Είναι αναζωογονητικό να βλέπεις τη συγχώνευση των αρχαίων ιατρικών πρακτικών και της σύγχρονης τεχνολογίας».