Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων ζωντανά τώρα
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες εισέρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη

10.02.2024, 22:37

Πληροφοριακό σύστημα θα ψηφιοποιήσει όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τους ιατροδικαστές

Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στο χώρο των ιατροδικαστικών υπηρεσιών μετά την συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ιατροδικαστικών υπηρεσιών, το οποίο θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης της ιατροδικαστικής έκθεσης, επιφέροντας παράλληλα την αντίστοιχη επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας.

Οι βασικές Αρχές του πληροφοριακού συστήματος παρουσιάστηκαν από τον κοσμήτορα της Σχολής Τεχνολογιών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς Ηλία Μαγκλογιάννη, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το οποίο και θα υλοποιήσει το έργο μέσω του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Βιοϊατρικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «το έργο, ύψους περίπου 750.000 ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποβλέπει στην ανάπτυξη και λειτουργία μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποστήριξης, παρακολούθησης και διαχείρισης των διαδικασιών που ακολουθούνται από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες αποτελούν υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η υλοποίηση ενός πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα ψηφιοποιήσει όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τους ιατροδικαστές και λοιπούς εμπλεκόμενους (εισαγγελικούς λειτουργούς και Αστυνομία).

«Με τη χρήση όλων των δυνατοτήτων που παρέχονται από τη σύγχρονη τεχνολογία, τα δεδομένα (κείμενο, φωτογραφίες μέσω κάμερας ή άλλα αρχεία), θα συνοψίζονται στον αντίστοιχο ψηφιακό φάκελο του συστήματος, ο οποίος θα τηρείται σε ασφαλές κέντρο δεδομένων, με απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων (GDPR)», σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία προσθέτει: «Το σύστημα θα περιλαμβάνει προηγμένες τεχνολογίες μηχανικής μάθησης, εξαγωγής στατιστικών, καθώς και δυνατότητα διασύνδεσής του με άλλα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα. Ο ιατροδικαστής θα έχει τη δυνατότητα ανεύρεσης -μέσω έξυπνης αναζήτησης- συναφών περιπτώσεων με την τρέχουσα υπόθεση, και με τον σταδιακό εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων, θα καταστεί εφικτή μέσω μηχανικής μάθησης η παραγωγή δεδομένων, τα οποία θα έχουν σημαντικό ερευνητικό αντίκτυπο στον τομέα της αναγνώρισης προτύπων. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης και θα υποβοηθηθεί ο ιατροδικαστής στη διαμόρφωση των συμπερασμάτων του».

Κατά την παρουσία του συστήματος παραβρέθηκαν, η υπηρεσιακή γραμματέως του υπουργείου Δικαιοσύνης Βίκυ Γιαβή, ιατροδικαστές, εκπρόσωποι της εισαγγελικής Αρχής, της Αστυνομίας και πανεπιστημιακοί καθηγητές.