Ηράκλειο: 26oC

Συκωταριά λαδορίγανη

06.05.2024, 1:46

Συκωταριά αυγολέμονο με μαρουλάκι

Λάτρεις του αιγοπρόβειου κρέατος οι Κρητικοί, το τιμούν δεόντως, όπως και τα εντόσθια των αμνοεριφίων: συκωταριά αυγολέμονο με μαρουλάκι και άνηθο, συκωταριά στο τηγάνι αλευρωμένη απλή, αλλά και κλασική λαδορίγανη, όπως αυτή!

Υλικά

  • 1 συκωταριά αρνίσια, βάρους 1.000- 1.200 γρ., μαζί με γλυκάδια
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουτ. γλυκού ξερή
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά)

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε την συκωταριά λαδορίγανη από την Κρήτη πλένουμε καλά τη συκωταριά με κρύο νερό.
  • Βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση.
  • Ρίχνουμε τη συκωταριά και τη ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν αρχίσει ξανά ο βρασμός.
  • Φροντίζουμε να είναι ολόκληρη καλυμμένη με νερό (την πιέζουμε με κουτάλα αν χρειάζεται), για να αλλάξει παντού χρώμα και να γίνει γκρίζα.
  • Τη στραγγίζουμε, την ξεπλένουμε ξανά με κρύο νερό και όταν στραγγίξει καλά, την κόβουμε σε μπουκιές.
  • Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει και να αχνίσει.
  • Ρίχνουμε τη συκωταριά και τηγανίζουμε, γυρίζοντας τα κομμάτια συχνά, για να τηγανιστούν και να ροδίσουν παντού.
  • Σβήνουμε με το κρασί (αν βάλουμε) ή με ίση ποσότητα νερού, αφήνουμε 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι, ζεστό.
  • Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη.
  • Ανακατεύουμε, δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά για να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.
  • Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συχνά και σερβίρουμε αμέσως, ιδανικά με τηγανητές πατάτες.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Παγωτό λεμόνι

Συνταγή: Σοκολατένιο πασχαλινό αυγό γεμιστό με τιραμισού

Πασχαλινό τραπέζι: Cheesecake με φράουλες… χωρίς μίξερ