Ηράκλειο: 14oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Συμεών Κεδίκογλου (ΣΥΡΙΖΑ): «Πάγωσε» ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσιών κτιρίων

26.10.2023, 19:34

«…Μέσα στα κτίρια παλαιάς κατασκευής ανήκουν σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια και δημοτικά κτίρια»

Την ανάγκη να «αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες διενέργειας προσεισμικών ελέγχων αλλά και να επιταχυνθούν, για τη διασφάλιση της προστασίας πολιτών», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συμεών Κεδίκογλου.

Στην δήλωσή του εξηγεί: «Στην περίπτωση των Τεμπών, η κυβέρνηση αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις με την γνωστή τραγική κατάληξη. Στην περίπτωση της Θεσσαλίας επίσης, δεν είχε δώσει σημασία σε όλες τις προειδοποιήσεις για την μεγάλη πιθανότητα πλημμυρών. Δεν πρέπει να αφήσουμε σε καμία περίπτωση να ‘τριτώσει’ το κακό σε ένα μελλοντικό σεισμό. Στη χώρα μας, χώρα σεισμογενή, είχε ληφθεί απόφαση για αυτοψίες άμεσα κατά προτεραιότητα σε 20.000 κτίρια παλαιάς κατασκευής, προ του 1985 όπου άλλαξε και ο αντισεισμικός κανονισμός. Όπως όμως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος που έχει ανατεθεί στο ΤΕΕ πάγωσε! Η σχετική ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών), που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος, δεν έχει εκδοθεί».

Σημειώνει ότι «ότι μέσα στα κτίρια παλαιάς κατασκευής ανήκουν σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια και δημοτικά κτίρια με τα φαινόμενα ασυντήρητων και μη ελεγχόμενων κτιρίων που εμφανίζουν πλήθος προβλημάτων να εγκυμονούν κινδύνους για τους χρήστες τους. Προσοχή! Ανάμεσα στα δημοτικά κτίρια που διενεργήθηκε πρωτοβάθμιος έλεγχος και βαθμονομήθηκαν ήδη από τον ΟΑΣΠ ως κτίρια Α’ προτεραιότητος ελέγχου και χρήζουν άμεσου Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, δεν προχωρά ο αναγκαίος έλεγχος λόγω έλλειψης σχετικών πιστώσεων από τους οικείους δήμους!».

Καταλήγοντας ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει: «Για το λόγο αυτό, σαν αξιωματική αντιπολίτευση θα προχωρήσουμε και σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ελπίζουμε, ένα τόσο σημαντικό θέμα για τη δημόσια ασφάλεια, να αναδειχθεί στη δημόσια σφαίρα και από Μέσα που, ενώ αρέσκονται να ασχολούνται με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διατυπώνουν παράλληλα την άποψη για έλλειψη αντιπολίτευσης. Εμείς θα είμαστε εδώ για να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ