Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

«Συναγερμός» για εισβολή κοριών και στην Ελλάδα

19.10.2023, 16:02

Οι κοριοί που εξαπλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς στην Ευρώπη έφτασαν και στην Ελλάδα

Αναπόφευκτος μοιάζει να είναι ο ερχομός των κοριών και στην χώρα μας, με τους ειδικούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα και τους πολίτες να ανησυχούν για τυχόν εισβολή στα σπίτια τους.

Τα έντομα αυτά έχουν γίνει εφιάλτης για πολλούς ανθρώπους, όχι τόσο για τα όσα προκαλούν με τα τσιμήματά τους, αλλά λόγω της ικανότητάς τους να εισβάλλουν σε διάφορους χώρους και να μην φεύγουν με τίποτα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κοριοί προκαλούν με τα δαγκώματά τους στους ανθρώπους σπυράκια με φαγούρα και εξανθήματα που εμφανίζονται στο δέρμα. Ακόμη τα τσιμπήματα προκαλούν ερεθισμό του δέρματος, όμως συνήθως δεν οδηγούν σε άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας.

Τα τσιμπήματα κοριών μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ως πληγές που προκαλούνται από άλλα έντομα, καθιστώντας μια προσβολή πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δίνοντας στα ζωύφια περισσότερο χρόνο για αναπαραγωγή.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν περιττώματα που μπορεί να μοιάζουν με σκοτεινές κηλίδες. Αυτά μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε έχει βρεθεί ένας κοριός, συμπεριλαμβανομένων χαλιών και στρωμάτων. Το EPA συνιστά να ελέγχετε τα κλινοσκεπάσματα για λεκέδες, αυγά και μικροσκοπικά τσόφλια αυγών, μαζί με περιβλήματα κελυφών που είναι συνήθως ανοιχτό κίτρινο.

Η εισβολή από κοριούς δεν αποτελεί αντανάκλαση κακής υγιεινής, σημειώνουν οι ειδικοί. Τα κρούσματα ξεκινούν συνήθως από ένα άτομο που έχει έρθει σε επαφή με τα έντομα μέσω ταξιδιού ή έκθεσης σε αντικείμενα που έχουν μολυνθεί.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η προσβολή από κοριούς στα ανθρώπινα περιβάλλοντα «έχει αυξηθεί δραστικά», σύμφωνα με το Diagnostics, ένα διεθνές περιοδικό για την ιατρική διάγνωση. Η αντιμετώπιση των κοριών είναι μια «σύνθετη» διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως μήνες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν ειδική βοήθεια ανάλογα με την έκταση της προσβολής.