Ηράκλειο: 20oC

Συνταγή: Αγκινάρες παπουτσάκια

05.04.2025, 18:41

Μια διαφορετική εκδοχή στο παραδοσιακό πιάτο

Το πόσο ταιριάζει η γεύση της αγκινάρας με αυτήν του κιμά θα το διαπιστώσετε σε αυτή τη συνταγή. Εμείς ακόμη τη μνημονεύουμε!

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 10 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες (μόλις τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν)
  • 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
  • 1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 100 ml κρασί ξηρό, λευκό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικός ξερός
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αγκινάρες Πηγή: freepik

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αγκινάρες παπουτσάκια, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα, με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τις αγκινάρες για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν.
  2. Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε.
  3. Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
  4. Έπειτα, σοτάρουμε τον κιμά για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  6. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Προσθέτουμε το καρότο, τη δάφνη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα ντομάτας.
  8. Ανακατεύουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  10. Σε μέτριο ταψί, που να χωράει τις αγκινάρες σε μία στρώση, απλώνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του σκεύους.
  11. Ρίχνουμε 150 ml νερό και αλατοπίπερο.
  12. Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον κιμά και τις βάζουμε στο ταψί σε μία στρώση.
  13. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες.
  14. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την παρμεζάνα.
  15. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο και με ένα κουτάλι καλύπτουμε τις αγκινάρες με το μείγμα του γιαουρτιού.
  16. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια.

Πηγή: gastronomos.gr

 

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Κορωπί: Αποσωληνώθηκε η 40χρονη μητέρα που ξυλοκοπήθηκε από τον σύντροφό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Αθλητικά

Το σκοτεινό πρόσωπο του NBA – Μαφιόζικο κύκλωμα με ρίζες στη Cosa Nostra πίσω από τα στημένα παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Άγριος ξυλοδαρμός 30χρονου στον Ωρωπό – Τον σφυροκόπησαν μέσα στην επιχείρησή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Και δεύτερη προφυλάκιση για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Στη φυλακή 53χρονη κατηγορούμενη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Style

Γιώργος Τσαλίκης για Μπέο: «Σε μια άλλη πραγματικότητα θα το άξιζε ένα βρωμόξυλο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Υγεία

Νέα μελέτη-σοκ: Μία στις πέντε ουρολοιμώξεις προέρχεται από μολυσμένο κρέας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Φωτιά σε μηχανάκι στο Ρέθυμνο – Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο στην Αθηνών – Λαμίας: ΙΧ βγήκε εκτός πορείας και ανετράπη (Φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Αιματοκύλισμα σε πάρτι του Halloween στη Βόρεια Καρολίνα – Δύο νεκροί και επτά σε κρίσιμη κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Κόσμος

Παρ΄ολίγον τραγωδία στο Στρασβούργο: 8χρονος εγκλωβίστηκε κάτω από τραμ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →