Ηράκλειο: 15oC

Συνταγή: Χοιρινές μπριζόλες πρασοσέλινο

15.01.2025, 23:36

Δείτε τη συνταγή

Ο Χριστόφορος Πέσκιας φτιάχνει πρασοσέλινο λίγο διαφορετικό από το κλασικό, με χοιρινές μπριζόλες. Πεντανόστιμο!

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 4 χοιρινές μπριζόλες, περίπου 250 γρ. η καθεμιά
  • το λευκό και τρυφερό μέρος από 1.200 γρ. πράσα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 1 μάτσο μυρώνια (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  • 3 αυγά
  • 250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τις χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο, ξεκινάμε καθαρίζοντας το σέλινο. Πετάμε τα χοντρά κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα τρυφερά, τα οποία κόβουμε σε κομμάτια μήκους 1 εκ. Τα φύλλα τα ψιλοκόβουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με 2 κουταλιές από το μετρημένο λάδι.
  • Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος και, όταν κάψει καλά, βάζουμε τις μπριζόλες (αν χωράνε όλες μαζί, διαφορετικά ψήνουμε σε 2 δόσεις) και τις ψήνουμε για 4 – 5 λεπτά από τη μία πλευρά.
  • Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά.
  • Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν. Αποσύρουμε και τις σκεπάζουμε για να μείνουν ζεστές.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Ρίχνουμε τα κομμένα κλωνάρια σέλινου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε -χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό, εκτός και αν το φαγητό στεγνώσει νωρίς, οπότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό- σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ζουμάκι.
  • Προσθέτουμε τα φύλλα σέλινου, τα μυρώνια και τις μπριζόλες, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
  • Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προσθέτουμε τα λίγα υγρά του φαγητού σταδιακά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν και να ζεσταθεί το μείγμα.
  • Περιχύνουμε το πρασοσέλινο και τις μπριζόλες με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα για να αναμειχθεί. Αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε με μανούρι ή άλλο λευκό μαλακό τυρί της αρεσκείας μας και παξιμάδια κρίθινα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο: Άφησαν το παιδί τους με αυτισμό σε κέντρο φροντίδας και αρνήθηκαν να το πάρουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Αθλητικά

Δανία – Ελλάδα: Μόνο νίκη θέλει η «γαλανόλευκη» για να παραμείνει στο… κόλπο της πρόκρισης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Οικονομία

Σούπερ μάρκετ: Μείωση τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων – Ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Σαντορίνη: Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου όπου πνίγηκε 5χρονος – Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Φωτιά σε εστιατόριο κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 46 λεπτά
Κόσμος

Φρίκη στο Χιούστον: Εντοπίστηκαν 16 πτώματα σε λίμνη – Φόβοι για ψυχοπαθή serial killer

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Άφαντος ο δράστης – Στο επίκεντρο οι δύο διαθήκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Δύσκολες ώρες για την Αγγελική Ηλιάδη – Στο νοσοκομείο ο γιος της, Μπάμπης Λαζαρίδης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Τραγωδία στην Αίγυπτο: Τροχαίο δυστύχημα για διπλωμάτες του Κατάρ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →