Δείτε πως να το φτιάξετε
Είναι κέικ, είναι μηλόπιτα, έχει και μια ιδέα από ταρτ τατέν, αφού το ψήνουμε και το αναποδογυρίζουμε.
Όπως να το πούμε, πάντως, το ζήτημα είναι ότι είναι πεντανόστιμο.
15′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5′
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 28 εκ.
280 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κοινή
5 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 λοβός φυσική βανίλια
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
5 μέτρια μήλα κόκκινα Ζαγοράς, καθαρισμένα και κομμένα σε 8 κομμάτια
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. καρυδόψιχα, xοντροσπασμένη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το κέικ-μηλόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Αλείφουμε το ταψί με 30 γρ. από το βούτυρο.
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το υπόλοιπο βούτυρο με τη λευκή ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Κόβουμε τη βανίλια κατά μήκος στη μέση και σέρνουμε τη λάμα του μαχαιριού για να πάρουμε τα αρωματικά σποράκια από το εσωτερικό του λοβού.
Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου.
Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί.
Σκορπίζουμε στον πάτο και στα τοιχώματα του ταψιού την καστανή ζάχαρη.
Στρώνουμε τα μήλα έτσι ώστε να καλύψουν τον πυθμένα.
Σκορπίζουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
Έπειτα, αδειάζουμε το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά. Ελέγχουμε βυθίζοτας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη.
Μόλις κρυώσει το κέικ-μηλόπιτα, τα αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Πηγή: gastronomos.gr
Σύνοψη άρθρου
- Το κέικ-μηλόπιτα συνδυάζει τα χαρακτηριστικά κέικ, μηλόπιτας και ταρτ τατέν, καθώς ψήνεται και αναποδογυρίζεται.
- Η προετοιμασία διαρκεί 15 λεπτά, ενώ το ψήσιμο 50 λεπτά, με συνολικό χρόνο 1 ώρα και 5 λεπτά.
- Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι, βανίλια, κανέλα, μήλα, σταφίδες και καρύδια.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία του μείγματος, την τοποθέτηση των μήλων, σταφίδων και καρυδιών στο ταψί, και το ψήσιμο μέχρι το κέικ να είναι έτοιμο.

Δημοφιλή
«Παραλύει» η χώρα αύριο 10/12 από τα μπλόκα των αγροτών - Σε ποια σημεία θα προκληθεί «χάος»
Πένθος στην Κρήτη: Αύριο το τελευταίο αντίο στον αγαπητό Στέλιο που «έσβησε» στα Αστερούσια
Κλείνει την Τετάρτη 10/12 ο ΒΟΑΚ λόγω ανατινάξεων
Πανελλαδική απεργία αύριο 10 Δεκεμβρίου: Ποιοι βγαίνουν στους δρόμους
Κρήτη: Αυτός είναι ο άτυχος 40χρονος που έχασε την ζωή του στο Φαράγγι Αμπά
Τα δύο ζώδια που μπαίνουν στην πιο τυχερή τους χρονιά
Η όμορφη Κρητικιά που έβαλε «γκολ» στην καρδιά του Αλέξανδρου Πασχαλάκη
Εκκλησία της Κρήτης: Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ειρηναίος
Μια κρητική βραδιά γεμάτη «καρδιά» κι αγάπη για τον Άγγελο Κατσαρό (Φωτογραφίες, βίντεο)