Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Συνταγή για κρεμμυδόπιτα… από την Μύκονο

10.11.2024, 1:55

Πρόκειται για δημοφιλή πίτα του νησιού

Η πιο φημισμένη πίτα της Μυκόνου έχει ψωμένιο φύλλο και πλούσια γέμιση, με μπόλικο ξερό κρεμμύδι, για να γλυκάνει η ξινούτσικη τυροβολιά. Την κρεμμυδόπιτα, οι μυκονιάτες την συνηθίζουν με το πρωινό τους. Δείτε πως να την φτιάξετε.

20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά
Τεμάχια: για 1 ταψί 28 εκ.
Για το φύλλο (για ταψί 28 εκ.)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
150 ml ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
2 αυγά
1 κιλό μυκονιάτικη τυροβολιά ή φρέσκια μυζήθρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε τη μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα, κάνουμε ως εξής: Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, προσθέτουμε περίπου 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Παράλληλα, σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στη λειτουργία του αέρα.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια λεία επιφάνεια και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Ανοίγουμε τα δύο κομμάτια ζύμης με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 3 χλστ.
Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, πιέζοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια και χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι βαθιά, σχεδόν μέχρι τη μέση της πίτας, σε ρόμβους.
Ψήνουμε για μία ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω (σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί).
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Μυστικά
Η κυρία Μαρία Κουσαθανά προτείνει ανθρακούχο νερό για τη ζύμη, για να γίνει πιο τραγανή.

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

ΟΦΗ: Έτοιμος για τον αγώνα «πρόκληση» με την ΑΕΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Οικονομία

Επίδομα Γάμου: Ποιοι το δικαιούνται- Τι ισχύει με το σύμφωνο συμβίωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Υγεία

Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεδομένη μια επόμενη πανδημία, άγνωστο το ακριβές παθογόνο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Τριπλή επιχείρηση διάσωσης 95 μεταναστών στα ανοιχτά του νησιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Καιρός

Κρήτη: Έρχεται καιρός τύπου «Π» – Τι καιρό θα έχουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Πολιτική

«Πυρά» Τσουκαλά σε κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα 100% γαλάζιο σκάνδαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Οικονομία

Πότε και σε ποιους η εφορία απενεργοποιεί τον ΑΦΜ – Nέες οδηγίες της ΑΑΔΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Βασίλης Κικίλιας: «Ολοκληρώθηκαν πληρωμές 22,16 εκατ. ευρώ για το μεταφορικό ισοδύναμο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Ελλάδα

Κύκλωμα διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη σε σχολείο στα βόρεια προάστια, 6 ανήλικοι μεταξύ των συλληφθέντων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντή «Από την Παράδοση στην Παράβαση»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →