Ηράκλειο: 34oC

Συνταγή για σούπα γλυκοπατάτας με γαρίδες

31.03.2025, 21:12

Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι ψητές γλυκοπατάτες βγάζουν όλη τους τη γλύκα, οι γαρίδες της δίνουν θαλασσινή νοστιμάδα και το λεμόνι κρατάει την ισορροπία: αυτή η σούπα είναι απλά εξαιρετική.

Υλικά

Για τη σούπα

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες, πολύ καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 50 ml φρέσκο γάλα
  • 850 ml ζωμός λαχανικών
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ ή 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 10 ml χυμός λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις γαρίδες

  • 12 γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες (από κελύφη, κεφάλια και εντεράκι – αφήνουμε μόνο την ουρά)
  • 70 ml ζωμός λαχανικών
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • λίγα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα (για το σερβίρισμα)

Διαδικασία

Για τη σούπα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Τυλίγουμε μία-μία τις πατάτες με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ξεφουρνίζουμε, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους.
  • Τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών σταδιακά, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σούπα.
  • Για πιο βελούδινη υφή, περνάμε τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι.

Για τις γαρίδες

  • Αλατίζουμε τις γαρίδες.
  • Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, το ελαιόλαδο και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Σερβίρισμα

  • Μοιράζουμε τις γαρίδες στα πιάτα, τις περιχύνουμε με τη σούπα, γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Advertisment