Ηράκλειο: 29oC

Συνταγή για σούπα κάστανου με φινόκιο και ανθότυρο

23.11.2024, 20:36

Βήμα βήμα η διαδικασία

Αρωματική και φινετσάτη σούπα με κάστανο και φινόκιο. Ιδανική για πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό χειμωνιάτικο τραπέζι.

40′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 500 γρ. κάστανα ολόκληρα ή 400 γρ. κάστανα από κονσέρβα (βρασμένα και ξεφλουδισμένα)
  • 1 ρίζα φινόκιο, περασμένη από ψιλό τρίφτη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • στη μύτη από 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • στη μύτη από 1 κ.γ. άσπρο πιπέρι
  • αλάτι
  • 200 ml ζωμός κότας
  • 4 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 120 γρ. ανθότυρο, κομμένο σε κυβάκια

Διαδικασία

  • Για την κρεμώδη σούπα κάστανου με φινόκιο και ανθότυρο προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
  • Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα κάστανα, χαράζετε τον εξωτερικό φλοιό τους σταυρωτά μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι και τα ψήνετε για 15 λεπτά, ώσπου να «σκάσει» το κέλυφός τους. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζετε. Αν χρησιμοποιήσετε κάστανα από κονσέρβα, παραλείπετε αυτό το στάδιο.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
  • Ρίχνετε το φινόκιο, το μοσχοκάρυδο και τη δάφνη, νοστιμίζετε με αλάτι και το άσπρο πιπέρι και σοτάρετε μέχρι το φινόκιο να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτετε στην κατσαρόλα το ζωμό και τα κάστανα (κρατάτε όμως στην άκρη 3 – 4 για να τα χρησιμοποιήσετε για το γαρνίρισμα) και δυναμώνετε τη φωτιά.
  • Μόλις η σούπα πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράσει για 30΄ – 40΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα κάστανα (για να πολτοποιούνται εύκολα).
  • Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς.
  • Έπειτα την περνάτε από το μπλέντερ, σε δόσεις, ή αν έχετε μπλέντερ χειρός, πολτοποιείτε τα κάστανα και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στην κατσαρόλα, μέχρι η σούπα να αποκτήσει πηχτή κρεμώδη υφή, χωρίς στερεά κομμάτια.
  • Την αραιώνετε με χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει πιο ρευστή και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Μεταφέρετε τη σούπα σε σουπιέρα ή κατευθείαν σε βαθιά πιάτα.
  • Κόβετε τα κάστανα που είχατε κρατήσει στην άκρη στα τέσσερα και τα ρίχνετε στο κέντρο της σούπας μαζί με το ανθότυρο.
  • Περιχύνετε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με λίγο λευκό πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Πότε πέφτει το πρώτο τριήμερο για τους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Αθλητικά

Λουτσέσκου: «Δεν παίζουν ρόλο τα πρόσωπα, να έχουμε πνεύμα νικητή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Άλλαξε το ωράριο για τα ολοήμερα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Αγρίνιο: Στο νοσοκομείο δύο ανήλικες αδερφές έπειτα από έκρηξη φιάλης υγραερίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Πηγαδάκια

Περισσότερα τα μέλη ΔΕΠ από… τους πρωτοετείς φοιτητές!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κόσμος

ΗΠΑ: Γονείς κατηγορούν το ChatGPT για την αυτοκτονία του 16χρονου γιου τους και μηνύουν την OpenAI

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Η viral μαντινάδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

9 στους 10 οδηγούς δεν γνωρίζουν τις λειτουργίες του κλειδιού του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κόσμος

Ποια είναι η εμπειρία του ασθενή μετά από 18 μήνες με εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ηράκλειο

Λαχτάρα για οδηγό στη Μεσαρά – Ο πυροσβεστήρας… έσωσε το φορτηγάκι του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα