Ηράκλειο: 29oC

Κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια

23.02.2025, 16:11

Αναλυτικά η συνταγή

Με σελινόριζα, μανιτάρια και αυγολέμονο φτιάχνουμε ένα χειμωνιάτικο, πεντανόστιμο κοτόπουλο φρικασέ.

30′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά
Μερίδες: 4
1 μέτριο κοτόπουλο (περίπου 1.000 – 1.200 γρ.), κομμένο σε 10 κομμάτια, χωρίς το δέρμα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
700 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κυδωνάτες φέτες
400 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στη μέση (αν πάρουμε μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα)
1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (σε μορφή σκόνης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα μπαχαράδικα)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
χυμός από 1 1⁄2 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κοτόπουλο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια, τη σελινόριζα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο, τη δάφνη, αλατοπίπερο, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και τον κουρκουμά, και νερό τόσο ώστε να καλύψει το κοτόπουλο και τη σελινόριζα κατά τα 2/3.
Μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Θέλουμε το φαγητό να είναι αρκετά ζουμερό, αλλά όχι και σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με το λεμονοχυμό.
Αδειάζουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθεί.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε σταδιακά το περισσότερο από το ζουμί της κατσαρόλας και το αδειάζουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας διαρκώς.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Μαφία της Κρήτης: Ο τζίρος των 3 εκατ. ευρώ, o ρόλος των δύο αστυνομικών και τα κατασχεμένα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Τέμπη: Στα δικαστήρια η οικογένεια του μηχανοδηγού μετά το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

«Μελετώντας» τον Ηλία Μελέτη στο Podcast ONE!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στον εισαγγελέα oδηγούνται οι πρώτοι από τους συλληφθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Κληρονόμησε χρέη – βρήκε δικαιοσύνη: Απόφαση-σταθμός στην Ξάνθη διέγραψε 1 εκατ. ευρώ οφειλές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Style

Σεπτέμβριος: Τι επιφυλάσσει ο μήνας για το κάθε ζώδιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Υγεία

Τα κιλά δεν λένε όλη την αλήθεια για την υγεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Πολιτική

Πλεύρης: Με το προηγούμενο καθεστώς η εξέταση εκκρεμών αιτήσεων για άδεια παραμονής για «εξαιρετικούς λόγους»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Style

Βούλα Πατουλίδου για τον σύζυγο της: «Έφυγε στην αγκαλιά μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 53 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Aυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα