Ηράκλειο: 27oC

Κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια

23.02.2025, 16:11

Αναλυτικά η συνταγή

Με σελινόριζα, μανιτάρια και αυγολέμονο φτιάχνουμε ένα χειμωνιάτικο, πεντανόστιμο κοτόπουλο φρικασέ.

30′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά
Μερίδες: 4
1 μέτριο κοτόπουλο (περίπου 1.000 – 1.200 γρ.), κομμένο σε 10 κομμάτια, χωρίς το δέρμα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
700 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κυδωνάτες φέτες
400 γρ. μανιτάρια λευκά, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα στη μέση (αν πάρουμε μικρά, τα αφήνουμε ολόκληρα)
1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (σε μορφή σκόνης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα μπαχαράδικα)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
χυμός από 1 1⁄2 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο φρικασέ με σελινόριζα και μανιτάρια, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κοτόπουλο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια, τη σελινόριζα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο, τη δάφνη, αλατοπίπερο, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και τον κουρκουμά, και νερό τόσο ώστε να καλύψει το κοτόπουλο και τη σελινόριζα κατά τα 2/3.
Μόλις το υγρό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Θέλουμε το φαγητό να είναι αρκετά ζουμερό, αλλά όχι και σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με το λεμονοχυμό.
Αδειάζουμε τη μαρέγκα στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθεί.
Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε σταδιακά το περισσότερο από το ζουμί της κατσαρόλας και το αδειάζουμε σταδιακά στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας διαρκώς.
Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να σχηματιστεί μια κρεμώδης σάλτσα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 150 προσλήψεις στην Πυροσβεστική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κόσμος

Θανατηφόρο τροχαίο στη Ρουμανία: Φορτηγό δίπλωσε και συνέθλιψε αυτοκίνητο – Δύο νεκροί (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Συνεχίζεται η έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης, 1925-2025» & η εικονική περιήγηση στην Πύλη Sabbionara

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Style

Ο Νοέμβριος φέρνει έρωτες και τύχη σε αυτά τα 4 ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Εντυπωσιακή επιχειρησιακή εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο – Φρεγάτες, υποβρύχια και ιπτάμενα μέσα σε πλήρη δράση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε μεθυσμένος, παρέσυρε πεζή και την εγκατάλειψε αιμόφυρτη στο δρόμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Οικονομία

Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο στην Χαλκίδα: Φορτηγάκι συγκρούστηκε με μηχανή – Δείτε φωτό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού οι επόμενες «Χαρτοδιαδρομές… στο Δήμο μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κρήτη

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε στον γκρεμό

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →