Ηράκλειο: 21oC

Συνταγή με άρωμα Κρήτης: Κουνέλι με κάστανα και χαρουπόμελο

14.11.2024, 22:00

Δείτε πως να το φτιάξετε εύκολα και γρήγορα

H συνταγή αυτή συνδυάζει αριστοτεχνικά το κουνέλι με τα κρητικά κάστανα και το χαρουπόμελο. Θα γλείφετε τα δάκτυλά σας.

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 15′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35′

Υλικά
Μερίδες: 6
1 μεγάλο κουνέλι, βάρους περίπου 1,2 – 1,4 κιλά, κομμένο σε 6 – 8 κομμάτια περίπου
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα του κουνελιού)
1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1 – 2 εκ.
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 1 – 2 εκ.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού κεδροκούκουτσα, καλά κοπανισμένα (είναι οι καρποί του κέδρου και τα βρίσκουμε στα μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
500 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
50 ml χαρουπόμελο (σιρόπι από χαρούπι, που βρίσκουμε στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα, όπως στους Χαλκιαδάκη, Ζουριδάκη αλλά και στα Μy Market)
20 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα (φροντίζουμε να διατηρήσουμε ολόκληρα μερικά για να είναι πιο εμφανίσιμα στο πιάτο μας. Επίσης, αν δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, κλεισμένα σε αεροστεγή συσκευασία, σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το κουνέλι με κάστανα και χαρουπόμελο από την Κρήτη αρχικά αλατοπιπερώνουμε το κουνέλι, το αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κουνέλι για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε πιατέλα.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σελινόριζα, τα καρότα, τη δάφνη, τα κεδροκούκουτσα, αλατοπίπερο και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, επαναφέρουμε το κουνέλι και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε σχεδόν να καλύψει τα υλικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι.
Προσθέτουμε τα κάστανα και το χαρουπόμελο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού και τα λαχανικά σε πιατέλα.
Αν έχει μείνει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί και να δέσει η σάλτσα.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κουνέλι με τα λαχανικά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με άσπρο πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

«Καμπάνα» στο Εφετείο για τον 29χρονο διανομέα που σκότωσε πάνω σε καυγά 50χρονο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Ορκίστηκε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης η Ελευθερία Μερονιανάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Οικονομία

Αγροτικές επιδοτήσεις: Πως θα πληρωθούν οι αγρότες το 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Σύσκεψη για τα Βορίζια στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Καιρός

Ηράκλειο: Το Κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί για αύριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Χειροπέδες και στον τέταρτο ύποπτο για την ληστεία του Λούβρου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Μία 13χρονη κατήγγειλε τους κακοποιητικούς γονείς της και το Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας της γύρισε την πλάτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Χιλιάδες γυναίκες εγκλωβισμένες στην ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Τα στοιχεία, οι αιτίες και η κοινωνική αποτυχία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Υγεία

Τι μπορούμε να κάνουμε για να κοιμόμαστε καλά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Μιχάλης Κοκολάκης: «H βία κατά των γυναικών παραμένει μια βαθιά ριζωμένη «πληγή»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →