Ηράκλειο: 29oC

Συνταγή: Μπουγάτσα με σοκολάτα

17.02.2025, 23:36

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις 

Με δύο φύλλα σφολιάτας και λίγα υλικά, φτιάξε αυτή την εύκολη, νόστιμη και αφράτη μπουγάτσα με σοκολάτα. Η μπουγάτσα τρώγεται ζεστή όσο η κρέμα είναι υγρή και λαχταριστή.

της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για τη μπουγάτσα με σοκολάτα

2 φύλλα σφολιάτα

150 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή πραλίνα σε κομματάκια

Για την κρέμα

750 γρ. γάλα (φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου)

1 μπαστουνάκι βανίλια (σχισμένο κατά μήκος)

40 γρ. κακάο άγλυκο

50 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη

80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 πρέζα/ες αλάτι

2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

150 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια

Για το ταψί

Λίγο βούτυρο

Για το σερβίρισμα

Λιωμένη σοκολάτα

Ζάχαρη άχνη

Eκτέλεση

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το κακάο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη σχισμένη βανίλια και το αλάτι, να ζεσταθούν, σε μέτρια φωτιά.

Βροχηδόν ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνει η κρέμα χλιαρή.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και τα προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύοντας με σύρμα την κρέμα.

Τη βάζουμε σε μπολ.

Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην κάνει πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Για το στήσιμο

Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο.

Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί ή λαμαρίνα το ένα φύλλο σφολιάτας.

Αν θέλουμε αντί για βούτυρο στο ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

Απλώνουμε την κρύα πλέον κρέμα σοκολάτας στο φύλλο, αφήνοντας περιμετρικά της σφολιάτας ένα κενό 2 εκατοστών.

Με τα δάχτυλα ή με πινέλο βρέχουμε το κενό περιμετρικά του φύλλου με νερό.

Μπήγουμε κομμάτια σοκολάτας γάλακτος μέσα στην κρέμα.

Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να ενωθούν το πάνω με το κάτω φύλλο και να κολλήσουν μεταξύ τους καλά.

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, αφού πρώτα ραντίσουμε με λίγο νερό για να κολλήσει πάνω η άχνη.

Κάνουμε μερικά τσιμπήματα στην επιφάνεια, ώστε να αναπνέει και να φεύγει η υγρασία της γέμισης.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για να φουσκώσει γρήγορα η μπουγάτσα, να πάρει όγκο και να χωρίσει σε πολλές στρώσεις η σφολιάτα.

Έτσι θα γίνει πολύ τραγανή. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει η επιφάνεια.

Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τη μπουγάτσα σοκολάτας, ραντίζουμε με λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Μυστικά

Η σφολιάτα αγαπάει την ψύξη του ψυγείου αλλά και τον καυτό φούρνο. Έτσι γίνεται πολύ τραγανή.

Για να πάρει όγκο γρήγορα και να χωρίσει το φύλλο της μπουγάτσας – σε στρώσεις που θρυμματίζονται στο στόμα- ψήσε την ενώ είναι κρύα, σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά, χαμηλώνεις για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.

Ξέρεις πως να διατηρήσεις αφράτη την κρέμα σου, χωρίς να γίνει σαν πέτσα; Αφού τη φτιάξεις βάλτην σε ένα μπολ και σκέπασε την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της. Έτσι, θα κρυώσει χωρίς να κάνει αντιαισθητική κρούστα στην επιφάνεια.

Απολαύστε τη μπουγάτσα σοκολάτας όσο είναι ακόμα ζεστή και η σοκολατένια γέμιση της είναι υγρή.

argiro.gr

πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Τέμπη: Στα δικαστήρια η οικογένεια του μηχανοδηγού μετά το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Style

«Μελετώντας» τον Ηλία Μελέτη στο Podcast ONE!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στον εισαγγελέα oδηγούνται οι πρώτοι από τους συλληφθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Κληρονόμησε χρέη – βρήκε δικαιοσύνη: Απόφαση-σταθμός στην Ξάνθη διέγραψε 1 εκατ. ευρώ οφειλές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Style

Σεπτέμβριος: Τι επιφυλάσσει ο μήνας για το κάθε ζώδιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Υγεία

Τα κιλά δεν λένε όλη την αλήθεια για την υγεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Πολιτική

Πλεύρης: Με το προηγούμενο καθεστώς η εξέταση εκκρεμών αιτήσεων για άδεια παραμονής για «εξαιρετικούς λόγους»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Style

Βούλα Πατουλίδου για τον σύζυγο της: «Έφυγε στην αγκαλιά μου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Aυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή – Ένα άτομο στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 54 λεπτά
Υγεία

Το τρόφιμο που βλάπτει την καρδιά μας

Διαβάστε περισσότερα