Ηράκλειο: 20oC

Συνταγή: Ντολμαδάκια γιαλαντζί κρητικά

15.05.2024, 16:59

Η προετοιμασία για τα ντολμαδάκια θα σας πάρει 30 λεπτά 

Είναι μία παραδοσιακή Κρητική συνταγή και ανάλογα με την εποχή μπορείτε να βάλετε στη γέμιση ψιλοκομμένο μαρούλι, τριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένη αγκινάρα ή μελιτζάνα.

Υλικά

  • 85 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια (μεγάλα)
  • 5 κρεμμυδάκια (φρέσκα)
  • 1 ντομάτα (ώριμη)
  • 1 καρδιά μαρουλιού ή 1 κολοκύθι
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 λεμόνια (χυμό)
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη γέμιση

  • Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό.
  • Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Στύβουμε μέσα στο ρύζι το ένα λεμόνι κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
  • Τρίβουμε τα ξερά κρεμμύδια στη γέμιση.
  • Τρίβουμε τη ντομάτα στη γέμιση.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους καθώς και τα μυρωδικά. Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό.
  • Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά της γέμισης.
  • Ψιλοκόβουμε την καρδιά από ένα μαρούλι ή τρίβουμε ένα κολοκύθι στη γέμιση.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.

Για το τύλιγμα

  • Πιάνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι ζουμερή γέμιση και το τυλίγουμε σφιχτά.
  • Όμοια τυλίγουμε και τα υπόλοιπα.
  • Σε μια κατσαρόλα 26 εκατ. βάζουμε στη βάση 3 με 4 αμπελόφυλλα.
  • Βάζουμε σειρά-σειρά σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
  • Στήνουμε και την επόμενη σειρά από πάνω τοποθετώντας τα το ένα κοντά στο άλλο.
  • Είναι βασικό η κατσαρόλα να είναι φαρδιά για μην κάνεις πολλές σειρές.
  • Ακουμπάμε ένα πιάτο πάνω στο φαγητό.
  • Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι.
  • Προσθέτουμε νερό, ίσα που να σκεπαστούν.
  • Βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

  • Τα σερβίρουμε με το λεμόνι.

Μυστικά

  • Να θυμάστε ότι χρειάζονται καλό αλάτισμα στη γέμιση.
  • Δοκιμάστε ελαφρά το μίγμα της γέμισης αν χρειάζεται αλάτι πριν τα τυλίξετε.
  • Ανάλογα την εποχή μπορείτε να βάλετε στη γέμιση ψιλοκομμένο μαρούλι, τριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένη αγκινάρα ή μελιτζάνα.
  • Η γέμιση χρειάζεται υγρασία. Όσο πιο πολύ υγρασία έχει η γέμιση τόσο πιο αφράτο θα γίνει.
  • Μπορείτε να τα τυλίξετε με αμπελόφυλλα, μαρουλόφυλλα, λάπαθα κλπ.
  • Τα πολλά λαχανικά όπως κρεμμύδι, τριμμένο κολοκύθι, χόρτα όπως ή σέσκουλα, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, κάνουν πολύ αφράτη τη γέμιση.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 ώρα
Style

Κιμαδόπιτα από το Κεμπέκ (tourtière)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Δύο άνδρες επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες και συνελήφθησαν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0: Ο Ταρέμι έβαψε «ερυθρόλευκο» το ντέρμπι της Super League

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Αχαΐα: Φίλαθλος υπέστη έμφραγμα στον αγώνα Πάτρα 2005 – ΑΕ Αιγίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παρσωτάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Πάνος Ρούτσι από το Σύνταγμα: «Αυτά τα παιδιά δολοφονήθηκαν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Τζόκερ κλήρωση 2980: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κρήτη

Σητεία: Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Φρικτά πλάνα από άγρια επίθεση σε μετρό: Προσπάθησε να της κατεβάσει τα εσώρουχα (βιντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →