Η προετοιμασία για τα ντολμαδάκια θα σας πάρει 30 λεπτά
Είναι μία παραδοσιακή Κρητική συνταγή και ανάλογα με την εποχή μπορείτε να βάλετε στη γέμιση ψιλοκομμένο μαρούλι, τριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένη αγκινάρα ή μελιτζάνα.
Υλικά
- 85 αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια (μεγάλα)
- 5 κρεμμυδάκια (φρέσκα)
- 1 ντομάτα (ώριμη)
- 1 καρδιά μαρουλιού ή 1 κολοκύθι
- 1/2 ματσ. άνηθο
- 1/2 ματσ. μαϊντανό
- 1/2 ματσ. δυόσμο
- 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 2 λεμόνια (χυμό)
- 250 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό.
- Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Στύβουμε μέσα στο ρύζι το ένα λεμόνι κι ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Τρίβουμε τα ξερά κρεμμύδια στη γέμιση.
- Τρίβουμε τη ντομάτα στη γέμιση.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους καθώς και τα μυρωδικά. Άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό.
- Τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά της γέμισης.
- Ψιλοκόβουμε την καρδιά από ένα μαρούλι ή τρίβουμε ένα κολοκύθι στη γέμιση.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Τέλος ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
Για το τύλιγμα
- Πιάνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι ζουμερή γέμιση και το τυλίγουμε σφιχτά.
- Όμοια τυλίγουμε και τα υπόλοιπα.
- Σε μια κατσαρόλα 26 εκατ. βάζουμε στη βάση 3 με 4 αμπελόφυλλα.
- Βάζουμε σειρά-σειρά σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο, χωρίς να υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
- Στήνουμε και την επόμενη σειρά από πάνω τοποθετώντας τα το ένα κοντά στο άλλο.
- Είναι βασικό η κατσαρόλα να είναι φαρδιά για μην κάνεις πολλές σειρές.
- Ακουμπάμε ένα πιάτο πάνω στο φαγητό.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι.
- Προσθέτουμε νερό, ίσα που να σκεπαστούν.
- Βάζουμε το φαγητό στη φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να σταθούν για 15 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
- Τα σερβίρουμε με το λεμόνι.
Μυστικά
- Να θυμάστε ότι χρειάζονται καλό αλάτισμα στη γέμιση.
- Δοκιμάστε ελαφρά το μίγμα της γέμισης αν χρειάζεται αλάτι πριν τα τυλίξετε.
- Ανάλογα την εποχή μπορείτε να βάλετε στη γέμιση ψιλοκομμένο μαρούλι, τριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένη αγκινάρα ή μελιτζάνα.
- Η γέμιση χρειάζεται υγρασία. Όσο πιο πολύ υγρασία έχει η γέμιση τόσο πιο αφράτο θα γίνει.
- Μπορείτε να τα τυλίξετε με αμπελόφυλλα, μαρουλόφυλλα, λάπαθα κλπ.
- Τα πολλά λαχανικά όπως κρεμμύδι, τριμμένο κολοκύθι, χόρτα όπως ή σέσκουλα, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, κάνουν πολύ αφράτη τη γέμιση.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή
Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παρσωτάκη
Κρήτη: Πως έγινε το αιματηρό περιστατικό στο Έλος Κισσάμου - O δράστης εκτέλεσε το θύμα εν ψυχρώ
Καρέ-καρέ η άγρια επίθεση στον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο - Δείτε αποκαλυπτικό βίντεο
Θεσσαλονίκη: 20χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από μαχαίρωμα στην Περαία
Κρήτη: Τραγωδία με 29χρονο - Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο
Η Κρητικιά τραγουδίστρια που συγκίνησε με την ιστορία της στο The Voice - Δείτε βίντεο
Ηράκλειο: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Βορίδη σε εστιατόριο - Δείτε βίντεο από την στιγμή
Στο σφυρί ακίνητα από την ΑΑΔΕ – Ποιο βγαίνει σε πλειστηριασμό στην Κρήτη
Αποκλειστικό cretaone: Με αγωγές εναντίον του Δήμου, απαντούν οι κάτοικοι των Βουτών για τις ρηγματώσεις