Ηράκλειο: 25oC

Συνταγή: Πετεινόσουπα αυγολέμονο

18.01.2025, 7:24

Δείτε τη συνταγή 

Η πετεινόσουπα είναι κατεξοχήν πιάτο που σερβίρεται αργά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Την επόμενη μέρα φουρνίζουν τον ήδη βρασμένο πετεινό.

Υλικά

  • 1 πετεινός (κόκορας ελευθέρας βοσκής)
  • 1 1⁄2 κιλό περίπου, μαζί με τα συκωτάκια του
  • 4 καρότα, καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο
  • 3 πατάτες, καθαρισμένες
  • 4 κλωνάρια σέλινο, με τα φύλλα του
  • 1 αυγό
  • ο χυμός από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ, καλά πλυμένο σε σουρωτό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε την πετεινόσουπα αυγολέμονο, ξεκινάμε βράζοντας σε μια κατσαρόλα τις πατάτες, 3 από τα καρότα και το κρεμμύδι με περίπου 2 λίτρα νερό, σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε τα 3 από τα 4 κλωνάρια σέλινο και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Παράλληλα, σε άλλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον κόκορα (με τα συκωτάκια του), νερό που να τον υπερκαλύπτει κατά 8-10 εκ. και το 1 καρότο και το σέλινο που κρατήσαμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1-1 1⁄2 ώρα, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται.
  • Σουρώνουμε τους ζωμούς, κρατάμε στην άκρη 1 λίτρο από τον ζωμό του πετεινού (θα τον χρειαστούμε για τις πατάτες του φουρνιστού πετεινού) και αναμειγνύουμε τον υπόλοιπο με τον ζωμό από τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα συκωτάκια του πετεινού και τα προσθέτουμε στον ζωμό με το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα στο ζεστό μάτι.
  • Χτυπάμε το αυγό με τον χυμό λεμονιού μέχρι να αφρατέψει και ρίχνουμε σταδιακά περίπου 3 κουτάλες της σούπας από το ζουμί της πετεινόσουπας. Μεταφέρουμε το αυγολέμονο στη κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα