Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Συνταγή: Tηγανιά με σουπιές και το μελάνι τους

03.04.2024, 4:43

Mαγειρεύονται με το μελάνι τους

Αυτές οι λεμονάτες, ριγανάτες σουπιές, που μαγειρεύονται με το μελάνι τους, είναι μεζές εξαίρετος, ιδίως με ένα καλό τσίπουρο για συνοδεία. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική ειδικά σε περίοδο νηστείας.

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες, καθαρισμένες, καλά πλυμένες, στεγνωμένες καλά και κομμένες σε μέτρια κομμάτια-μπουκιές
  • περίπου 90 ml μελάνι σουπιάς (το βρίσκουμε σε υγρή, συμπυκνωμένη μορφή σε πολλά παντοπωλεία και ντελί)
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος 

  • Για να ετοιμάσουμε την τηγανιά με σουπιές και το μελάνι τους ξεκινάμε και σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα το μελάνι της σουπιάς και τον χυμό λεμονιών και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει, και απλώνουμε όσο γίνεται σε μονή στρώση τις σουπιές.
  • Δεν ανακατεύουμε για 1 λεπτό, για να μη βγάλουν οι σουπιές τα υγρά τους, πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και «βράσουν».
  • Μετά το 1 λεπτό, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά το πολύ.
  • Ρίχνουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε για να σκορπίσει στο λάδι το άρωμά της και σβήνουμε με το μείγμα μελανιού-λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε καλά για να χρωματιστούν οι σουπιές και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε σε πιάτα, κατά προτίμηση λευκά, και ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
  • Συνοδεύουμε με λευκό ψωμί και καλό τσίπουρο.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψήστε τέλεια τα μπέργκερ σας στο τηγάνι

Εύκολη συνταγή: Χοιρινά μπιφτέκια

Αστακός: Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – Τον έβγαλαν στη στεριά με γερανό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *