Ηράκλειο: 31oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το πελατειακό μοντέλο

23.06.2024, 20:48

Με αφορμή την εξαγγελία για αναβάθμιση του ΑΣΕΠ

Για πελατειακό μοντέλο και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, κατηγορεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την εξαγγελία για αναβάθμιση του ΑΣΕΠ.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης διανύει τον πέμπτο χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας και έχει ήδη προκαλέσει με τρεις διαδοχικές νομοθετήσεις την απαξίωση του ΑΣΕΠ, εξαγγέλλει τώρα, ακόμη μία φορά, τη δήθεν αναβάθμισή του με ‘αυτονόητες’ μάλιστα αλλαγές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση «να εξηγήσει για ποιον λόγο θέσπισε τη διάταξη περί μυστικότητας των θεμάτων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, δημιουργώντας έτσι αμφισβήτηση της διαφάνειας της διαδικασίας, αλλά και γενικά της αξιοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί πιστά το πελατειακό μοντέλο και προωθεί την κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, με την τοποθέτηση χιλιάδων μετακλητών golden boys, σε θέσεις διευθυντικών στελεχών, καταπατώντας τον υπαλληλικό κώδικα και το Σύνταγμα». Ακολούθως υποστηρίζει: «Το ΑΣΕΠ είναι εμπόδιο στο ‘μεταρρυθμιστικό’ έργο του επιτελικού κράτους του Μαξίμου. Επίσης, οφείλει άμεσα να απολογηθεί για τα λάθη που έγιναν ως προς την κατάρτιση των πινάκων των εκπαιδευτικών της προκήρυξης 1ΓΕ/2023 και να προχωρήσει άμεσα στη διόρθωσή τους».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόπλευρα το ΑΣΕΠ και δεσμεύεται να το ενισχύσει με προσωπικό και πόρους για την εξάλειψη του κομματισμού και για να υπηρετήσει με ανεξαρτησία και αυτοτέλεια τη διαφάνεια και αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης».

Η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της αλαζονείας

«Παρά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της αλαζονείας», ανέφερε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου σε παρέμβασή της τηλεοπτικό σταθμό OPEN και πρόσθεσε: “Φαίνεται ότι ζουν σε άλλη χώρα. Μας λένε ότι τη στιγμή που υπάρχουν πλεονάσματα της τάξης των 2,4 δισ. από φορολογικά έσοδα, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ελαφρύνσεις».

Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια να μετρούνται στα 1,3 δισ. και η κυβέρνηση να τα φορολογεί με 33%, που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής που προβλέπει ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ως προς το παράδειγμα της Ισπανίας, σημείωσε ότι “δεν είναι δυνατόν να λέγονται ψεύδη” και εξήγησε: “όχι μόνο πέτυχαν τα μέτρα μείωσης και μηδενισμού του ΦΠΑ, και γι’ αυτό εξάλλου παρατείνονται, αλλά ακόμα και το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, οι ομοϊδεάτες της ΝΔ, τα υπερψηφίζουν. Και το κάνουν, γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας τους και των πολιτών της, σε αντίθεση με τη δική μας χώρα, όπου η ΝΔ επιλέγει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και να ευνοεί ιδιωτικά συμφέροντα».

Η Ράνια Σβίγκου υπενθύμισε ότι «είμαστε προτελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε επίπεδο Ευρώπης, οι Έλληνες πλέον αδυνατούν να πάνε διακοπές, γιατί φέτος έχουμε αυξήσεις ρεκόρ στις τιμές της ακτοπλοΐας και στα ξενοδοχεία, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη και υπάρχουν τεράστια πλεονάσματα από φορολογικά έσοδα. Αυτή κατάσταση, «δεν κρύβεται πίσω από τον αυτοθαυμασμό της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης

«Τρικυμία» στο ΠΑΣΟΚ: Ευθεία αμφισβήτηση στον Νίκο Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Πιέζουν τα στελέχη για άμεση εκλογή ηγεσίας

Το μήνυμα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, τιμές και φορολογία

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα