Ηράκλειο: 26oC

Τα 10 σημαντικά λάθη που κάνουμε με τα αυγά

18.05.2025, 17:18

Ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουμε για να πετυχαίνουμε τα τέλεια αυγά 

Λατρεύουμε τα αυγά για το πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και για το βραδινό μας γεύμα ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε 10  σημαντικά  λάθη , με αποτέλεσμα να μην τα πετυχαίνουμε όπως πρέπει. Ποια είναι αυτά τα συνηθισμένα λάθη;

Σπάμε το τσόφλι χτυπώντας το στο πλάι ενός μπολ
Μην σπάτε τα αυγά σας στην άκρη του μπολ γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να έχετε κομμάτια από τσόφλι στην ομελέτα σας. Χτυπήστε απαλά το αυγό σε έναν επίπεδο πάγκο και έπειτα ανοίξτε το πάνω από το μπολ. Εάν εισχωρήσει κάποιο κομμάτι από τσόφλι χρησιμοποιήστε ένα άλλο κομμάτι τσόφλι για να το ψαρέψετε.

Δεν τα χτυπάμε αρκετά
Για τα αυγά scrambled και τις ομελέτες, το μίγμα θα πρέπει να είναι ένα ομοιόμορφο κίτρινο χωρίς λευκά σημάδια. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι ή αυγοδάρτη χτυπώντας δυνατά εμπρός – πίσω, ακουμπώντας και τις πλευρές της λεκάνης με κάθε χτύπημα.

Μαγειρεύουμε τα αυγά scrambled πολύ βιαστικά
Μπορεί τα αυγά scrambled να φαίνονται εύκολα στην παρασκευή τους κι ένα πιάτο που μπορούμε να ετοιμάσουμε γρήγορα όταν βιαζόμαστε. Όμως, αυτό είναι ένα ακόμη λάθος μας. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε όταν φτιάχνουμε αυτού του είδους τα αυγά γιατί αν ψηθούν σε υψηλή θερμοκρασία στεγνώνουν υπερβολικά. Αντίθετα, θα πρέπει να μαγειρευτούν σιγά – σιγά και σε χαμηλή θερμοκρασία. Μην ανησυχείτε και πάλι δεν θα σας πάρουν πολύ ώρα.

Προσθέτουμε γάλα στα αυγά scrambled
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε γάλα σε αυτού του είδους τα αυγά μας γιατί αντί να αποκτούν κρεμώδη υφή χάνουν την καλή υφή αλλά και γεύση τους. Αν ψήσουμε τα αυγά μας αργά και τα ανακατεύουμε διαρκώς μέσα στο τηγάνι θα έχουμε τέλεια, κρεμώδη αυγά.

Αφήνουμε τα αυγά μας να κολλήσουν στο τηγάνι
Τα αυγά είναι ο συνδετικός κρίκος σε μια παρασκευή, ωστόσο αυτό σημαίνει ότι αν δεν προσέξουμε θα κολλήσουν στο τηγάνι σαν κόλλα. Γι’ αυτό βεβαιωνόμαστε ότι το τηγάνι μας είναι αντικολλητικό είτε ετοιμάζουμε το γεύμα ενός ατόμου, είτε περισσότερων.

Δεν χρησιμοποιούμε αρκετό λίπος στο τηγάνισμά τους
Το να χρησιμοποιήσουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Το δεύτερο είναι να ρίξουμε κάποιο είδος λιπαρής ύλης. Βούτυρο ή ελαιόλαδο είναι κάποιες καλές επιλογές, τις οποίες δεν θα πρέπει να τσιγκουνευτούμε για να γλιστρήσει ωραία το αυγό μας από το τηγάνι στο πιάτο.

αυγά Πηγή: pexels

Βάζουμε τα αυγά μας να βράσουν σε νερό που κοχλάζει
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα αυγό που ραγίζει κατά το βράσιμο. Για να το αποτρέψουμε αυτό θα πρέπει να βάζουμε τα αυγά μας σε κρύο νερό, έτσι ώστε να ανεβάζουν σταδιακά θερμοκρασία και να ψηθούν ομοιόμορφα.

Βράζουμε αυγά τα οποία είναι πάρα πολύ φρέσκα
Τα σφιχτά αυγά γίνονται καλύτερα όταν δεν είναι πολύ φρέσκα. Διαφορετικά, δεν θα ξεφλουδίζονται εύκολα.

Σπάμε αυγά κατευθείαν στο νερό που θέλουμε να τα ποσάρουμε
Όταν σπάμε ένα αυγό κατευθείαν στο νερό αυτό διαχωρίζεται και πάει σε όλο το κατσαρολάκι. Οπότε αν θέλουμε να κάνουμε ένα σωστό αυγό ποσέ, το σπάμε πρώτα σε ένα μικρό μπολ και έπειτα το ρίχνουμε απαλά μέσα στο νερό.

Ποσάρουμε τα αυγά μας σε ένα μικροσκοπικό κατσαρολάκι
Τα αυγά ποσέ χρειάζονται λίγο χώρο να αναπνεύσουν για να μαγειρευτούν σωστά. Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο κατσαρολάκι ή βαθύ τηγάνι και να μην το παραγεμίσουμε. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Διατηρούμε τα αυγά ποσέ μας μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά του γεύματός μας.

Πηγή: cantinaprotothema.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα