Ηράκλειο: 24oC

Τα ιταλικά «γιουβαρλάκια»: σούπα με ψητά κεφτεδάκια γαλοπούλας

08.02.2025, 8:48

Μία εναλλακτική πρόταση

Τα δικά μας γιουβαρλάκια τα θεωρούμε αξεπέραστα. Έχουν όμως και οι Ιταλοί και μάλιστα με κιμά γαλοπούλας ή κοτόπουλου, ψημένα στο γκριλ και βουτηγμένα σε μια αρωματική σούπα με χόρτα, μυρωδικά και ζυμαρικό.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  • 1.200 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 60 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα και το σερβίρισμα
  • 500 γρ. κιμάς γαλοπούλας ή κοτόπουλου
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψίχα ψωμιού σε ψιλά τρίμματα, ροδισμένα στο τηγάνι, χωρίς λάδι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκα αρωματικά βότανα: δυόσμος, βασιλικός, κόλιανδρος, μαντζουράνα, μαϊντανός, άνηθος, ό,τι έχουμε στο ψυγείο μας, ψιλοκομμένα (για το μείγμα του κιμά)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 2 αυγά βρασμένα μελάτα (αν θέλουμε)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 70 γρ. κριθαράκι ή τραχανάς
  • 4 φλιτζ. τσαγιού αρωματικά και χόρτα εποχής: καυκαλήθρες, ζοχοί, μυρώνια, σπανάκι, σέσκουλα, βασιλικός, κόλιανδρος, μάραθος (για τη σούπα)
  • ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα ιταλικά «γιουβαρλάκια»: σούπα με ψητά κεφτεδάκια γαλοπούλας, ξεκινάμε σοτάροντας σε μια κατσαρόλα στα 60 ml ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμυδάκι, μέχρι να γυαλίσει και να μαραθεί. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με το σοταρισμένο κρεμμύδι, το χτυπημένο αυγό, αλάτι, πιπέρι, το 1 φλιτζάνι αρωματικά βότανα, το τυρί και τα ψίχουλα. Πλάθουμε κεφτεδάκια με λαδωμένα χέρια, τα βάζουμε σε ταψάκι αλειμμένο με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε το γκριλ και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Ξεφουρνίζουμε.
  4. Στο μεταξύ, βάζουμε τον ζωμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι ή τον τραχανά στον ζωμό που βράζει μαζί με αλάτι και πιπέρι. Τρία λεπτά πριν γίνει το ζυμαρικό, ρίχνουμε τα χόρτα, τα βότανα και τα ροδισμένα κεφτεδάκια, με όλα τα ζουμιά του ταψιού σουρωμένα.
  5. Αφού βράσουν 3 λεπτά και ενωθούν οι γεύσεις, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, επιπλέον ελαιόλαδο και πιπέρι.
  6. Σερβίρουμε σε μπολ με έξτρα τυρί και από 1/2 αυγό μελάτο (αν θέλουμε).

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Θλίψη για τον 18χρονο Θοδωρή πού έπεσε νεκρός από σφαίρες ληστών στη Βραζιλία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Στιγμές τρόμου για 62χρονο στα χέρια ληστών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Θρήνος για τον 39χρονο που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε γκρεμό (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Πασίγνωστος παρουσιαστής καταδικάστηκε για revenge porn

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Τραγωδία με 29χρονο – Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Ελλάδα

Άγριος ξυλοδαρμός στο Κορωπί: Αποσωληνώθηκε η 40χρονη μητέρα – Ο άντρας χτύπησε και το παιδί τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Φωτιά σε σπίτι πάνω από καφενείο – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Βαρύ πένθος στη Μεσαρά: «Έφυγε» ο αγαπητός Αντώνης – Σήμερα 26/10 το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Άνοιξε η διαθήκη της Καίτης Γκρέυ: Σε ποιον άφησε τα πάντα η εμβληματική τραγουδίστρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ για Βορίδη: «Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →